Digitalisering rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor advocaten en juristen > Digitalisering Rechtspraak

Digitaal procederen is verplicht voor advocaten in:

Digitaal procederen en communiceren

De Rechtspraak wil digitaal toegankelijk zijn voor partijen. Een zaak indienen, stukken uitwisselen, het dossier inzien en communiceren over een zaak kan de komende jaren steeds meer digitaal. Stap voor stap wordt digitaal procederen in bestuurs- en civielrechtelijke zaken verplicht voor juridische professionals. Curatoren en professionele bewindvoerders communiceren al digitaal met de rechtbank over faillissementen en beschermingsbewinden. En in steeds meer strafzaken ontvangen advocaten digitale dossiers.

Digitalisering per rechtsgebied

De Rechtspraak is digitaal toegankelijk 

U kunt digitaal procederen en communiceren met de Rechtspraak via verschillende portalen.

Mijn Rechtspraak

Mijn Rechtspraak is het beveiligde webportaal van de Rechtspraak voor bestuursrechtelijke en civielrechtelijke zaken en voor faillissementen. In Mijn Rechtspraak kunt u een nieuwe zaak starten, verweer voeren, communiceren met de rechtbank en de uitspraak bekijken. U logt in met een veilige methode.

Aansluitpunt Rechtspraak

Advocaten, deurwaarders, verzekeraars of bestuursorganen die veel of omvangrijke processtukken uitwisselen met de rechtspraak, kunnen gebruikmaken van het Aansluitpunt Rechtspraak. Met deze systeemkoppeling wisselen zij geautomatiseerd gegevens uit in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke zaken.

Aansluitpunt Toezicht

Professionele bewindvoerders van beschermingsbewinden communiceren digitaal met de rechtbank via het Aansluitpunt Toezicht.

Mijn Strafdossier

Advocaten ontvangen steeds vaker strafdossiers digitaal via Mijn Strafdossier. Dit webportaal is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Nieuws digitalisering rechtspraak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws digitalisering rechtspraak

 

 

Rechters maken plan voor betere aanpak schulden10-2-2019 23:00:00Rechters maken zich zorgen over een grote groep Nederlanders die met schulden kampt en daardoor telkens weer in juridische procedures verwikkeld raakt. De Rechtspraak wil daar verandering in brengen.<p>Rechters maken zich zorgen over een grote groep Nederlanders die met schulden kampt en daardoor telkens weer in juridische procedures verwikkeld raakt. Die procedures lossen de problemen vaak niet op, maar maken ze eerder erger. De Rechtspraak wil daar verandering in brengen, onder meer door de inzet van een speciale schuldenrechter, betere voorlichting en toegang tot de rechter en samenwerking met onder meer gemeentes.</p>
Onderzoek: Rechtspraak kan geldzorgen niet zelfstandig oplossen6-2-2019 23:00:00De Rechtspraak kan zijn financiële problemen niet zelfstandig oplossen. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd doorlichtingsonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. <p>De Rechtspraak kan zijn financiële problemen niet zelfstandig oplossen. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd <a title="doorlichting-Rechtspraak-BCG.pdf" href="/SiteCollectionDocuments/doorlichting-Rechtspraak-BCG.pdf"><img class="ms-asset-icon ms-rtePosition-4" src="/_layouts/images/icpdf.png" />doorlichtingsonderzoek <span class="rnl-file-properties">(pdf, 2 MB)</span></a> dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Ook worden de financiële problemen volgens de onderzoekers vergroot omdat rechtszaken steeds complexer worden zonder dat daar extra geld tegenover staat. </p>
Henk Naves voorgedragen als voorzitter Raad voor de rechtspraak29-11-2018 23:00:00Henk Naves voorgedragen als voorzitter Raad voor de rechtspraak<p>Henk Naves is door het kabinet voorgedragen bij de Koning als voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. De 59-jarige Naves is sinds 1 september lid van de Raad. Hij volgt 1 januari 2019 Frits Bakker op als voorzitter. Naves wordt voorzitter in een periode waarin er veel op de Rechtspraak en op de Raad afkomt. De verdere digitalisering en de financiële situatie van de Rechtspraak vormen belangrijke uitdagingen. </p>

Rechtspraak in ontwikkeling 

Digitale zaken

21.340
faillissementszaken


44.696
asiel- en bewaringszaken


2.517
civiele vorderingszaken

  75.298
  bewindszaken


  (cijfers t/m 31 januari 2019)


  Digitale toegankelijkheid Rechtspraak

  De maatschappij wordt steeds meer digitaal. Ook de Rechtspraak digitaliseert. Zo worden procedures sneller en toegankelijker. Lees meer over de digitale toegankelijkheid van de Rechtspraak.

  Basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht

  Bekijk de infographic over het basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht.

  Verbeteringen

  Als gebruiker heeft u waardevolle kennis voor de verbetering van onze digitale systemen. Uw vragen, opmerkingen en tips kunt u doorgeven aan het Rechtspraak Servicecentrum.

  Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

  Sociale media

  Stel uw vraag via
  Stel uw vraag via

  Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

  Telefoon

  Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

  Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum