Laden...

Veelgestelde vragen bestuursorgaan beslist niet op tijd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bestuursorgaan beslist niet op tijd > Veelgestelde vragen bestuursorgaan beslist niet op tijd

De overheid moet op tijd een beslissing nemen op uw aanvraag of bezwaar. Doet de overheid dit niet, dan kunt u recht hebben op een geldbedrag (een dwangsom). Ook kunt u via de rechter de overheid dwingen tot een besluit. Hiervoor start u een beroepsprocedure bij de rechter.

Bij deze bestuursrechtprocedure is het inschakelen van een advocaat niet verplicht.

Veelgestelde vragen bestuursorgaan beslist niet op tijd

 Algemeen

>Alles uitklappen
  • Ja, als u langer dan de wettelijke termijn wacht, u het bestuursorgaan hierop heeft aangesproken (in gebreke heeft gesteld) en na 2 weken geen reactie heeft ontvangen, kunt u naar de rechter.

  • U betaalt griffierechten en de kosten voor een advocaat als u deze inschakelt. Als de rechter u in het gelijk stelt, moet het bestuursorgaan in beginsel de proceskosten die u heeft gemaakt vergoeden. Dit heet een proceskostenveroordeling. Hieronder valt onder meer een vaste (forfaitaire) vergoeding voor de advocaatkosten. Daarnaast worden de griffierechten die u heeft betaald vergoed door het bestuursorgaan.

  • Vaak handelt de rechter de zaak op basis van de stukken af. Is de rechter van mening dat het wel nodig is om een zitting te houden, dan wordt de zaak versneld behandeld.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.