Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Een overheidsorganisatie moet op tijd een beslissing nemen over uw aanvraag (voor bijvoorbeeld een uitkering) of op uw bezwaar (bijvoorbeeld omdat uw vergunningaanvraag is afgewezen). Doet de overheidsorganisatie dit niet, dan kunt u recht hebben op een geldbedrag (een dwangsom). Ook kunt u via de rechter de overheidsorganisatie dwingen tot een besluit.
Bij deze bestuursrechtprocedure is het inschakelen van een advocaat niet verplicht.
U betaalt kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Op deze pagina vindt u meer informatie over de kosten, zodat u weet waar u rekening mee moet houden als u een procedure start.
De tarieven voor deze procedure vindt u in de tabel griffierechten bestuur.
De termijn waarbinnen het griffierecht ontvangen moet zijn en de IBAN, staan op de griffienota die u ontvangt.
Als u niet op tijd betaalt, kan de rechtbank, het gerechtshof, CRvB of CBb beslissen om uw zaak niet inhoudelijk in behandeling te nemen.
De tarieven gelden voor beroepschriften die op of na 1 januari 2022 zijn ingediend.
Als u een laag inkomen heeft, kunt u bij uw gemeente bijzondere bijstand aanvragen voor de griffiekosten. Uw gemeente bepaalt of u de bijzondere bijstand ontvangt. Voor meer informatie neemt u contact op met uw gemeente.
Kunt u de kosten van een advocaat en/of mediator niet of slechts gedeeltelijk betalen? Mogelijk komt u in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand (of ‘toevoeging’). Hoeveel subsidie u ontvangt, hangt af van uw inkomen en eigen vermogen.
Aan deze procedure zijn meer kosten verbonden. Bekijk met welke kosten u te maken kunt krijgen.
Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.
Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.
Stel uw vraag via:
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.