Laden...

Afwezigheidsbewind aanvragen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bewind > Afwezigheidsbewind aanvragen

Is iemand verdwenen (vermist) en mag niemand voor die persoon de geldzaken regelen (is niemand gemachtigd)? Dan kan de rechter een bewindvoerder benoemen die de geldzaken en het bezit van de verdwenen persoon beheert, waarop de rechter toezicht houdt. Dat heet afwezigheidsbewind.


Wie kan afwezigheidsbewind aanvragen?

Deze personen en instellingen mogen afwezigheidsbewind aanvragen bij de rechter (de betrokkene is de vermiste of afwezige persoon voor wie het afwezigheidsbewind bedoeld is):

  • De echtgenoot/echtgenote of andere partner van de betrokkene
  • Belanghebbenden (achtergebleven gezins- en familieleden, schuldeisers, mede-erfgenamen en ook de vermoedelijke erfgenamen)
  • Openbaar Ministerie 
  • Personen die kunnen aantonen dat ze een belang hebben bij het vermogen van de vermiste of afwezige persoon

Spoed?

De benoeming van een bewindvoerder bij afwezigheidsbewind kan een paar weken duren, omdat de rechtbank uw aanvraag in behandeling moet nemen en er een zitting komt. Heeft u te maken met een spoedeisende situatie en is de benoeming van een bewindvoerder snel nodig, dan kunt u dit vermelden bij de aanvraag van afwezigheidsbewind.


Stappen aanvraag

>Alles uitklappen
  • Bij de aanvraag van afwezigheidsbewind moet u documenten meesturen. Het is handig om deze te verzamelen voordat u het aanvraagformulier voor bewind invult, want u moet in het aanvraagformulier invullen hoeveel documenten u meestuurt. Welke documenten moet u verzamelen?

    Bereidverklaring bewindvoerder

    De bewindvoerder die u wilt laten benoemen door de rechter, moet een bereidverklaring invullen en ondertekenen (wilt u twee bewindvoerders laten benoemen, dan moeten zij elk een bereidverklaring invullen).

    Open het formulier bereidverklaring (pdf, 162,9 KB)

    Akkoordverklaring belanghebbende(n)

    Vraag elke belanghebbende om een akkoordverklaring in te vullen en te ondertekenen.

    Open het formulier akkoordverklaring (pdf, 596,3 KB)

    Is een belanghebbende niet akkoord en heeft de persoon de akkoordverklaring daarom niet ingevuld en ondertekend? U kunt dan wel het afwezigheidsbewind aanvragen.

  • Open het aanvraagformulier afwezigheidsbewind (pdf, 659,8 KB)

    Goed om te weten bij het invullen

    • Verzoeker: dit is de persoon of organisatie die het afwezigheidsbewind aanvraagt.
    • Betrokkene: dit is de persoon voor wie het afwezigheidsbewind bedoeld is.
    • Een belanghebbende kan een akkoordverklaring ondertekenen of een bezwaar indienen.
    • Bij punt 12 vult u in hoeveel documenten u bij stap 1 heeft verzameld om mee te sturen.
  • Stuur het aanvraagformulier en de documenten naar de rechtbank in het gebied waar de betrokkene woonde of verbleef. Of geef het formulier en de documenten af bij de informatiebalie van de rechtbank.

  • Als de rechtbank uw aanvraag van afwezigheidsbewind compleet (met alle benodigde documenten) heeft ontvangen, verstuurt de rechtbank de uitnodigingen voor een zitting bij de rechter. Het streven is dat de zitting binnen acht weken na de ontvangst van uw aanvraag plaatsvindt (dit kan sneller zijn als u te maken heeft met een spoedeisende situatie). 

    Wat staat in de uitnodiging?

    • De datum en tijd van de zitting
    • De plek van de zitting 

    Wie krijgt een uitnodiging?

    • U als verzoeker (en de andere verzoeker als u de aanvraag met een ander persoon heeft ingevuld).
    • De voorgestelde bewindvoerder.
    • Mogelijk ook de belanghebbenden: de echtgenoot/echtgenote of andere partner en meerderjarige kinderen van de betrokkene. Heeft de betrokkene die niet, dan de ouders en meerderjarige broers en zussen van de betrokkene. Het kan zijn dat de rechter belanghebbenden niet uitnodigt, omdat zij de akkoordverklaring hebben getekend. 

    Hoe kunt u zich voorbereiden?

    Het is belangrijk u goed voor te bereiden op de zitting. U weet dan wat u moet meenemen, wie er aanwezig zijn en wat er gebeurt. 

    Kunt u niet komen?

    Bent u de verzoeker en/of beoogde bewindvoerder en kunt u niet naar de zitting bij de rechtbank komen om medische redenen of andere redenen? Neem contact op met de rechtbank. De contactgegevens staan in de uitnodiging. 

    Bent u niet bij de zitting en heeft u zich niet afgemeld? Dan kan het zijn dat de rechter toch een beslissing over uw aanvraag van afwezigheidsbewind neemt. 

    Als belanghebbende hoeft u niet naar de zitting te komen, het mag.

  • De rechter behandelt de aanvraag van afwezigheidsbewind:

    • U en de andere aanwezigen krijgen de vraag wat u van het aangevraagde afwezigheidsbewind vindt (heeft u een brief gestuurd met uw reactie, dan wordt die ook behandeld).
    • Er wordt gekeken of het afwezigheidsbewind daadwerkelijk nodig is.
    • De voorgestelde bewindvoerder krijgt uitleg wat de taken en verplichtingen zijn en de vraag of dit duidelijk is.
    • Zijn er afwezigen, dan wordt gekeken of het nodig is ze vragen te stellen en zo ja, hoe. 

    De zitting is niet openbaar. Alleen personen met een uitnodiging van de rechtbank zijn welkom in de zittingszaal. 

    Lees meer over een zitting bijwonen als betrokkene

    Waarom stelt de rechter vragen?

    Met de antwoorden op de vragen kan de rechter beslissen of afwezigheidsbewind en de voorgestelde bewindvoerder geschikt zijn voor de situatie van de betrokkene. Een zitting is geen verhoor of veroordeling voor de situatie waarvoor u afwezigheidsbewind heeft aangevraagd.

    Wanneer doet de rechter uitspraak?

    Na de zitting beslist de rechter over de aanvraag van afwezigheidsbewind. Dat is de uitspraak. Hoe snel die is, hangt af van de zaak. Tijdens de zitting vertelt de rechter wat de verwachting is. 

    Het streven is binnen twee tot drie weken na de zitting. Soms kan het sneller als er spoed bij is.

  • De rechter zet de uitspraak over de aanvraag van afwezigheidsbewind op papier met uitleg erbij. De uitspraak heet beschikking. U krijgt de beschikking zo snel mogelijk per post toegestuurd. De rechtbank stuurt de beschikking naar alle personen die de uitnodiging voor de zitting hadden gekregen, ook als zij niet bij de zitting waren. 

    Wat kan de uitspraak zijn en wat gebeurt er daarna? 

    Toewijzen van de aanvraag 

    Toewijzen betekent dat de rechter de aanvraag goedkeurt. De rechter:

    • benoemt meestal de voorgestelde bewindvoerder
    • kan op verzoek een vergoeding voor de bewindvoerder voorstellen 

    Het afwezigheidsbewind begint op de dag nadat de rechtbank de beschikking heeft verstuurd. 

    Start van het bewind, wat doet u als bewindvoerder? 

    Afwijzen van de aanvraag 

    Als de rechter het aangevraagde afwezigheidsbewind heeft afgewezen, legt de rechter in de beschikking (uitspraak) uit waarom.


Niet eens met de uitspraak?

Bent u het niet eens met de rechter? Binnen drie maanden na de uitspraak kunt u in hoger beroep gaan als u de verzoeker bent (u heeft de aanvraag ingediend) of de belanghebbende (als belanghebbende kunt u ook de verzoeker zijn). 

U moet hiervoor een advocaat inschakelen, u kunt niet zelf in hoger beroep bij afwezigheidsbewind. De advocaat vraagt dan voor u aan de rechter bij een gerechtshof (een hogere rechter) om opnieuw te kijken naar uw aanvraag van afwezigheidsbewind. 



 


Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 

Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. Dat kan in Mijn CBM als u daarvan gebruikmaakt. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.