Laden...

De belanghebbende bij bewind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bewind > De belanghebbende bij bewind

Iemand van wie de geldzaken onder bewind staan, is de betrokkene. Wie zijn de belanghebbenden? En wat betekent het voor u als u een belanghebbende bent?


Wie zijn de belanghebbenden?

Bij bewind zijn de belanghebbenden:

  • de echtgenoot/echtgenote of andere partner en kinderen van de betrokkene of, als die er niet zijn:
  • de ouders en broers en zussen van de betrokkene, en
  • de mentor als de betrokkene die heeft

Wat is uw rol bij de aanvraag van bewind en eventueel mentorschap?

Voor de rechter is het belangrijk om te weten of u het als belanghebbende eens bent met het bewind en eventueel mentorschap. Daarom moet de aanvrager (de verzoeker) u vragen om een akkoordverklaring in te vullen en te ondertekenen als u meerderjarig bent.

Bent u niet akkoord met de aanvraag van bewind en eventueel mentorschap, dan vult u de akkoordverklaring niet in. U kunt dan aan de rechter laten weten waarom u het niet eens bent met de aanvraag

Als belanghebbende kunt u een uitnodiging krijgen voor een zitting of gesprek. U bent niet verplicht om naar de zitting of het gesprek te komen. 

Als de rechter een uitspraak doet waar u het niet mee eens bent, dan kunt u in hoger beroep. Daarmee vraagt u een rechter om de zaak opnieuw te behandelen.


Wat betekent het voor uw geldzaken en bezit als het bewind voor uw partner is?

Als u de echtgenoot/echtgenote of andere partner bent van de betrokkene, dan betekent het niet dat uw geldzaken en bezit automatisch ook onder bewind komen. Dit hangt af van uw situatie en wordt besproken tijdens de zitting.

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan valt het gedeelte in uw gemeenschappelijke eigendom ook onder het bewind. Dat gedeelte kan soms lastig te bepalen zijn. Heeft u een gemeenschappelijke bankrekening, dan is het moeilijk om de inkomsten en uitgaven van uw partner te scheiden van uw inkomsten en uitgaven. Daarom kan de rechter het bewind beperken tot bijvoorbeeld alleen de spaarrekening of de woning. 

Ook kan de rechter tips geven om problemen te vermijden. Als er problemen ontstaan, dan kunt u (of de bewindvoerder) de rechter vragen het bewind te beperken of juist uit te breiden.


Wat is uw rol als er bewind is?

  • De bewindvoerder beheert de geldzaken voor de betrokkene. De bewindvoerder is niet verplicht u inzicht hierin te geven, wel aan de betrokkene.
  • Als de bewindvoerder onverwachts overlijdt, dan moet dit zo snel mogelijk aan de rechter worden doorgegeven. De rechter benoemt dan in overleg met de betrokkene en u als belanghebbende een andere bewindvoerder.

Wat mag u vragen om te veranderen in het bewind?

Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 

Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.