Laden...

Erfenis beneficiair aanvaarden bij bewind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bewind > Erfenis beneficiair aanvaarden bij bewind

Het uitgangspunt is dat u als bewindvoerder de erfenis voor de betrokkene beneficiair aanvaardt. De betrokkene mag de erfenis ook zelf beneficiair aanvaarden als de betrokkene daartoe in staat is.

Wat is een erfenis beneficiair aanvaarden?

Bij beneficiaire aanvaarding van een erfenis wordt de betrokkene wel erfgenaam, maar kan de betrokkene geen negatieve nalatenschap erven. Een negatieve nalatenschap betekent dat er meer schulden dan bezittingen zijn. 

Bij het beneficiair aanvaarden moet u eerst de schulden van de betrokkene betalen, als die er zijn. Als er bezittingen overblijven, moeten deze worden verdeeld onder de erfgenamen.


Hoe kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden bij bewind?

>Alles uitklappen
  • Het is handig om eerst de documenten te verzamelen die u nodig heeft voor het beneficiair aanvaarden van de erfenis. Want het kost wat tijd. Welke documenten moet u verzamelen:

  • Vul het formulier Verklaring nalatenschap (minderjarige/bewind/curatele/Wsnp) (pdf, 619,7 KB) in. 

    Toelichting: 

    • Bij Verzoeker 1 vermeldt u de gegevens van u als bewindvoerder.
    • Bij Verzoeker 2 vermeldt u de gegevens van een eventuele tweede bewindvoerder
    • Bij Minderjarige(n)/rechthebbende(n) vermeldt u de gegevens van de betrokkene. 

    Onderteken het formulier. Stuur het formulier en de documenten naar de rechtbank van de laatste woon- of verblijfplaats van de overledene.

  • Als de rechtbank uw formulier en documenten heeft ontvangen, krijgt u een rekening toegestuurd voor het betalen van de griffiekosten. Als u deze heeft betaald, krijgt u de akte nalatenschap binnen een paar weken toegestuurd. 

    De rechtbank schrijft de beneficiaire aanvaarding van de erfenis bij in het boedelregister. Elke rechtbank heeft een eigen boedelregister. Een boedelregister is openbaar. Hoe u het boedelregister kunt inzien, verschilt per rechtbank

    Wat kost het? 

    Voor het beneficiair aanvaarden van een erfenis bij bewind betaalt u griffiekosten. Dit zijn kosten voor de behandeling door de rechtbank. U krijgt hiervoor een rekening toegestuurd. 

    Daarnaast betaalt u de kosten voor een notaris, juridisch adviseur of advocaat als u deze gebruikt.

Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 

 

Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. Dat kan in Mijn CBM als u daarvan gebruikmaakt. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.