Laden...

Consumentenzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Consumentenzaken

Heeft u als consument een conflict met een leverancier over een product? Of gaat uw zaak over een consumentenkrediet (lening) van een bank of instelling? U kunt naar de kantonrechter. Is er haast bij, dan kunt u een spoedprocedure starten. De procedures vallen onder het consumentenrecht (burgerlijk recht/civiel recht).

Consumentenzaken

Wanneer bent u consument?

Een consument is iemand die met een privédoel iets koopt of verbruikt. U bent dus een consument als u bij een (online-)winkel of een bedrijf een product koopt dat niet bedoeld is voor bedrijfs- of beroepsmatig gebruik. Ook als u een consumentenkrediet (geldlening) afsluit bij een bank of een andere instelling bent u een consument.

Als u als consument iets koopt bij een verkoper, zoals een winkel of een webshop, dan noemen we die handeling een consumentenkoop.

Wat als het product bij een consumentenkoop niet aan uw verwachting voldoet?

Het kan zijn dat er iets niet deugt aan uw aankoop. Bijvoorbeeld als het product al kapot is ruim voordat u dat verwachtte. Of als u het product beschadigd bezorgd of geleverd heeft gekregen.

In het consumentenrecht maakt het, voor uw recht op vergoeding, niet uit of het gebrek veroorzaakt is door de bezorger, de winkelier/leverancier of de fabriek. Het maakt ook niet uit of u de afspraken met uw leverancier schriftelijk of mondeling heeft gemaakt.

Het belangrijkste aspect is dat een product te allen tijde moet voldoen aan de verwachtingen van de koper. In alle redelijkheid. Een product dat niet aan die verwachtingen voldoet, is een gebrekkig product. De algemene voorwaarden van de verkoper hebben daar geen invloed op.

Voorbeeld consumentenkoop

Een nieuwe wasmachine mag bij normaal gebruik niet al na een jaar kapot gaan. Ook als de (fabrieks)garantietermijn van een jaar is verstreken, mag de koper die verwachting hebben. In zo’n geval mag de koper eisen dat hij een nieuwe wasmachine of een schadevergoeding krijgt. Het hangt af van de omstandigheden wat in dat geval redelijk is.

 

Als de leverancier u geen vervangend product wil of kan geven en/of u geen of onvoldoende compensatie biedt, kunt u een procedure starten bij de kantonrechter.

Particulier koopt van particulier

Koopt u als particulier een (tweedehands) product van een andere particulier? Dan heet dit geen consumentenkoop. U kunt wel een procedure starten als u dat wilt. Bijvoorbeeld als u wel heeft betaald, maar uw aankoop niet heeft ontvangen.

Consumentenkrediet (lening)

Heeft u een consumentenkrediet (lening) afgesloten bij een bank of instelling en heeft u daarover nu een conflict? Dan kunt u een procedure starten bij de kantonrechter

Vraag en antwoord

Kan ik een spoedprocedure voeren zonder de uitgebreide procedure? 

Ja. Als u een spoedprocedure (kort geding) start, is het niet verplicht daarna ook de uitgebreide procedure te voeren.

Wat kost een procedure bij de civiele rechter?

U betaalt als eiser de kosten voor de deurwaarder. Ook betaalt u de kosten voor de rechter: de griffierechten

Hoelang duurt een uitgebreide procedure?

Een uitgebreide procedure duurt minimaal 3 maanden en vaak langer dan 6 maanden, afhankelijk van het verloop van uw zaak.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum