Laden...

Intellectuele-eigendomszaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Intellectuele-eigendomszaken

Intellectuele eigendom (IE) is de verzamelnaam voor rechten op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten, zoals teksten, muziek, foto’s, uitvindingen en merken. Als iemand deze zonder de toestemming van u als bedenker of maker gebruikt, heet dit inbreuk maken op uw intellectuele eigendomsrecht. Kunt u het niet oplossen met de inbreukmaker? Dan kunt u naar de rechter. Bijvoorbeeld voor een verbod en een schadevergoeding.

Inhoud


Wat is intellectuele eigendom? 

Heeft u iets bedacht en gemaakt, bijvoorbeeld een boek, een uitvinding of een ontwerp? Uw creatie is uw intellectuele eigendom. Het intellectuele-eigendomsrecht beschermt uw creatie. Een ander mag uw creatie niet zonder toestemming gebruiken. 

Onder het intellectuele-eigendomsrecht valt onder andere: 

  • het auteursrecht (copyright) 
  • het octrooirecht 
  • het merkenrecht 
  • het handelsnaamrecht

In sommige gevallen, zoals bij octrooien (patenten) op technische uitvindingen, moet u uw werk eerst registreren om bescherming te krijgen.

 

Wat is inbreuk op het intellectuele eigendom en wat kunt u dan doen?

Als een ander uw creatie namaakt en publiceert en/of verkoopt zonder uw toestemming, maakt die persoon inbreuk op uw recht. Afhankelijk van de situatie kunt u proberen om tot een oplossing te komen met degene die de inbreuk maakt. Bijvoorbeeld als de inbreukmaker:

  • zich niet bewust was van de inbreuk en hier direct mee stopt
  • schadevergoeding wil betalen en u daarmee akkoord gaat

Wanneer gaat u naar de rechter? 

Komt u niet met de inbreukmaker tot een oplossing?
Of vraagt de situatie om directe actie, bijvoorbeeld omdat u bang bent dat de inbreukmaker bewijs verduistert? 

Dan kunt naar de rechter. Welke procedure u start, hangt af van de beslissing die u aan de rechter vraagt en hoe snel die nodig is.

 

Welke rechter behandelt intellectuele-eigendomszaken?

De civiele rechter van de rechtbank behandelt de meeste procedures over intellectuele eigendom. In sommige intellectuele-eigendomszaken kunt u alleen naar de rechtbank Den Haag. Bijvoorbeeld als de zaak gaat over: 

  • octrooirecht 
  • gemeenschapsmerk- en modelrecht 
  • kwekersrecht 
  • de vergoedingsregeling inzake naburige rechten 
  • de thuiskopieregeling 
  • het topografierecht

Intellectueel eigendom en strafrecht 

Inbreuk op een intellectuele-eigendomsrecht kan ook strafbaar zijn. Bijvoorbeeld als er sprake is van een beroepsmatige inbreuk op grote schaal (de inbreukmaker verdient veel geld aan de inbreuk). U kunt dan aangifte doen bij de politie. De officier van justitie kan ook zelf besluiten om de inbreukmaker strafrechtelijk te vervolgen.

 

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.


Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.