Laden...

Internationale kinderontvoering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Internationale kinderontvoering

Heeft u het gezag over een kind jonger dan 16 jaar en is het kind ontvoerd van een ander land naar Nederland? En is de terugkeer van het kind niet gelukt met hulp van mediation en/of de Centrale autoriteit? U kunt de rechter in Nederland vragen om te beslissen over wel of geen terugkeer van uw kind naar u. Deze procedure heet teruggeleidingsprocedure.

De teruggeleidingsprocedure valt onder het civiele recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

Internationale kinderontvoering

Is een kind ontvoerd?

  • Kijk eerst of u een oplossing kunt vinden met de persoon die uw kind in Nederland houdt. U kunt hierbij de hulp inroepen van crossborder mediation (kinderontvoering.org). Dit is onafhankelijke bemiddeling speciaal voor internationale conflicten. Benader hiervoor het Centrum IKO (kinderontvoering.org). Mediation is soms sneller en voordeliger dan rechtspraak, en beter voor het behoud van uw relatie met de andere persoon.
  • Heeft u geen oplossing kunnen vinden? Neem contact op met de Centrale autoriteit (Ca) in uw land. Is er in uw land geen Ca, neem dan contact op met de Ca in Nederland (rijksoverheid.nl). De Ca beoordeelt of er sprake is van internationale kinderontvoering.
  • Heeft de Ca geoordeeld dat in uw situatie sprake is van internationale kinderontvoering, dan zet de Ca zich in voor de terugkeer van uw kind. Dat gebeurt volgens internationale afspraken die staan in het Haags Kinderontvoeringsverdrag (HKOV).

Als u niet weet in welk land uw kind verblijft, belt u dan zo snel mogelijk de politie in uw land. De politie kan dan een opsporingsonderzoek starten.

 

Is de terugkeer van het kind niet gelukt?

  • Heeft de Centrale autoriteit de terugkeer van uw kind niet kunnen regelen, dan kunt u de rechter om een oordeel vragen over uw conflict. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Deze kan de zogenoemde teruggeleidingsprocedure bij de rechter voor u starten.
  • U kunt uw advocaat vragen of het in uw situatie wenselijk is dat u aangifte doet. Mogelijk is er sprake van zogenoemde onttrekking aan het gezag. Dit is strafbaar.
  • Ook tijdens de procedure kunt u op elk moment nog voor mediation te kiezen. Had u al gebruikgemaakt van crossborder mediation via het Centrum IKO, dan kan dit niet meer (dit kan eenmaal).

 

Kosten procedure

U betaalt de kosten voor de rechtbank: griffierecht. Daarnaast betaalt u de kosten voor een advocaat. En u betaalt kosten als u een mediator en/of tolk inschakelt. Heeft u een laag inkomen, dan kan het zijn dat u minder betaalt. 

Doorlooptijd procedure

Gemiddeld vindt de eerste zitting 2 tot 3 weken na het indienen van het verzoek plaats. De totale procedure van het indiening van het verzoek tot de uitspraak duurt gemiddeld 2 maanden.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact