Laden...

Internationale kinderontvoering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Internationale kinderontvoering

Heeft u het gezag over uw kind? En is uw kind zonder uw toestemming meegenomen door de andere ouder naar een ander land? Dan kan dat internationale kinderontvoering zijn. Als terugkeer van uw kind ook met hulp niet lukt, kunt u een teruggeleidingsprocedure beginnen. Dan vraagt u aan de rechter om te beslissen dat het kind moet terugkeren naar het land waar het vandaan komt. U heeft hiervoor een advocaat nodig. 

Is het kind naar Nederland meegenomen? Dan behandelt de rechtbank Den Haag de zaak. Is het kind vanuit Nederland naar een ander land meegenomen? Dan behandelt in principe de rechter van dat land de kinderontvoeringszaak.

Inhoud


Wat is internationale kinderontvoering?

Er is een verdrag tussen ruim 100 landen in de wereld, waarin afspraken staan over internationale kinderontvoering: het Haags Kinderontvoeringsverdrag 1980 (HKOV). Elk land dat is aangesloten bij het HKOV is gebonden aan de afspraken die staan in het verdrag. Volgens het HKOV kun je spreken van internationale kinderontvoering als:

  • het kind jonger dan 16 jaar is, en
  • het kind zonder toestemming (van de andere persoon of instelling die ook het gezag of de voogdij heeft) is meegenomen vanuit de gewone verblijfplaats in het ene land naar een ander land, of
  • de ouder die het kind meenam het kind niet laat terugkeren naar het land waar het vandaan komt.

 

Wat zegt het verdrag over terugkeer van het kind?

Is het kind zonder toestemming van de andere ouder met gezag meegenomen naar een ander land? Of wordt het daar zonder toestemming vastgehouden? Dan bepaalt het verdrag het volgende:

  • Het kind verblijft korter dan 1 jaar in het andere land
    Dan bepaalt het verdrag dat het kind zal moeten terugkeren naar het land waar het vandaan komt. Op deze hoofdregel bestaan een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld als er bij terugkeer een groot risico bestaat op gevaar voor het kind.
  • Het kind verblijft langer dan 1 jaar in het andere land
    Dan bepaalt het verdrag dat het kind zal moeten terugkeren, behalve als wordt aangetoond dat het kind is geworteld (sterk is verbonden aan) in de nieuwe omgeving. Ook op deze hoofdregel zijn een paar uitzonderingen mogelijk.

Een ouder kan de rechter in een teruggeleidingsprocedure vragen om te beslissen dat het kind moet terugkeren. De rechter kijkt hiervoor naar de regels in het verdrag en beslist dan - op basis van de feiten en omstandigheden - of het kind wel of niet moet terugkeren.

 

Mijn kind is zonder mijn toestemming meegenomen naar een ander land. Wat kan ik doen?

>Alles uitklappen

  • De medewerkers van het Centrum Internationale Kinderontvoering, IKO (kinderontvoering.org)kunnen u op verschillende manieren helpen.

    Als u niet weet in welk land uw kind is, belt u dan zo snel mogelijk de politie in het land waar u woont. De politie kan dan een opsporingsonderzoek starten.


  • Kunt u samen geen oplossing vinden? Dan kunt u contact opnemen met de Centrale autoriteit (Ca). Alle landen die zijn aangesloten bij het HKOV hebben een Ca. De Ca behandelt onder andere verzoeken tot terugkeer van het kind. Wilt u weten bij welke Ca u moet zijn? Kijk dan op de pagina Verzoek tot teruggeleiding (kinderontvoering.org).

    Heeft de Ca in uw eigen land of in Nederland verklaard dat het in uw situatie lijkt op internationale kinderontvoering? Dan zet de Ca zich in voor de terugkeer van uw kind. Dat doen zij volgens internationale afspraken in het HKOV (kinderontvoering.org).


  • Heeft de Ca de terugkeer van uw kind niet kunnen regelen? Dan kunt u bij de rechter een verzoek doen tot terugkeer van het kind. Dit heet de teruggeleidingsprocedure. U kunt deze procedure beginnen in het land waar uw kind verblijft:

    • De beslissing in de teruggeleidingsprocedure is een ordemaatregel. Dat betekent dat de rechter alleen beslist of uw kind zo snel mogelijk moet terugkeren. In welk land en bij welke ouder het kind gaat wonen beslist de rechter in een andere procedure. 
    • Tijdens de teruggeleidingsprocedure kunt u op elk moment nog voor crossborder mediation kiezen.

     

     

    Voorbeeld van een teruggeleidingsprocedure

    Manon is opgegroeid in Nederland. Zij is getrouwd met de Poolse Iwan. Na hun huwelijk is het echtpaar naar Polen verhuisd. Zij hebben daar twee kinderen gekregen. Manon en Iwan besluiten hun relatie te beëindigen. Manon wil graag met de kinderen in Nederland gaan wonen, maar Iwan geeft geen toestemming voor de verhuizing van de kinderen. Manon vertrekt tóch met de kinderen naar Nederland. Iwan start een teruggeleidingsprocedure. De Nederlandse rechter beslist of de kinderen moeten terugkeren naar Polen.

Met uw kind naar het buitenland reizen

Wanneer u met uw kind vanuit Nederland naar het buitenland reist zonder toestemming van de andere ouder met gezag, dan kan dit gezien worden als internationale kinderontvoering. Dat is strafbaar. De andere ouder moet u toestemming geven om het kind mee te nemen in een document, dat u bij de grens moet laten zien. Welke documenten u nodig heeft vindt u op Reizen naar het buitenland met kinderen.