Laden...

Reizen naar het buitenland met kinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Reizen naar het buitenland met kinderen

Procedure vervangende toestemming

Wilt u als volwassene met uw minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) naar het buitenland reizen zonder de andere gezaghebbende ouder? Of wilt u met een kind waarover u geen gezag heeft naar het buitenland reizen zonder gezaghebbende ouder? Vraag hiervoor ruim op tijd toestemming aan elke (pleeg)ouder, verzorger of instelling met gezag of voogdij over het kind. Krijgt u die toestemming niet, dan kunt u aan de rechter vervangende toestemming vragen.

De procedure valt onder het civiele recht (burgerlijk recht). Een advocaat is verplicht.

Gaat u zonder toestemming van de persoon of instelling met gezag of voogdij en zonder vervangende toestemming van de rechter naar het buitenland met het kind? Dit kan internationale kinderontvoering zijn.

Reizen naar het buitenland met kinderen

Wie heeft het gezag of de voogdij over een kind?

Gezag of voogdij over een kind hebben betekent de taak hebben om het kind op te voeden en te verzorgen. Vaak hebben ouders automatisch het ouderlijk gezag. Soms is het nodig om het ouderlijk gezag aan te vragen bij de rechter.

Iemand anders dan een ouder of een gecertificeerde instelling (GI) kan ook het gezag hebben over een kind. Die heet dan voogd (en heeft de voogdij over het kind). Een GI is een organisatie die van de overheid toestemming heeft om kinderbeschermingsmaatregelen uit te voeren en maatregelen in het kader van jeugdreclassering uit te voeren.

Gezamenlijk gezag

Wilt u als gescheiden ouder met gezamenlijk gezag met uw minderjarig kind naar het buitenland zonder uw ex-partner, dan moet u hem of haar toestemming vragen.

Eenhoofdig gezag

Heeft u na uw scheiding eenhoofdig gezag gekregen van de rechter, dan heeft u geen toestemming nodig van uw ex-partner, ook al heeft hij of zij het kind wel erkend. Neem om het eenhoofdig gezag te kunnen laten zien zeker een recent internationaal uittreksel uit de BRP van het kind of een internationale geboorteakte en een recent uittreksel uit het gezagsregister mee op reis.

 

 


 

Met minderjarige kinderen op vakantie, hoe werkt dat?

Kinderrechter Susanne Tempel legt in onderstaande video uit welke papieren je nodig hebt en hoe je daar aan kunt komen. Ook vertelt ze hoe het werkt met het gezag over het kind en hoe je met een spoedprocedure in kort geding alsnog toestemming kunt krijgen om op reis te gaan.

Hoe toont u aan dat u toestemming heeft van de gezaghebbende personen of instelling?

U mag zelf met degene die toestemming moet geven een brief of een andere verklaring schrijven en ondertekenen. U kunt ook het toestemmingsformulier invullen en de personen of instelling met gezag of voogdij een handtekening laten zetten.

Met het formulier weet u zeker dat u de juiste gegevens bij u heeft.

Vraag de toestemming op tijd, zeker als u gebonden bent aan een reisdatum.

 

 

Voor welke landen heeft u toestemming nodig?

Voor een reis van Nederland naar elk ander land binnen en buiten Europa heeft u toestemming nodig van (andere) personen met gezag of voogdij, of een instelling met voogdij over het kind, of vervangende toestemming van de rechter.

Wanneer kunt u gecontroleerd worden?

Tijdens uw reis kan gecontroleerd worden of u gezag heeft over het kind of dat u de vereiste toestemming heeft. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld de Koninklijke Marechaussee of door de autoriteiten van het land van aankomst of doorreis.

 

Welke documenten heeft u nodig op reis?

Verplicht zijn:

  • een geldig paspoort voor uzelf (in sommige landen is een identiteitskaart geldig)
  • een geldig paspoort voor het kind onder 18 jaar (in sommige landen is een identiteitskaart geldig)
  • een ondertekende toestemmingsverklaring van de (pleeg)ouder, verzorger of instelling met gezag of voogdij over het kind tot 18 jaar, of de brief waarin staat dat de rechter vervangende toestemming heeft gegeven.

Het is verstandig om ook de volgende documenten mee te nemen:

  • een internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) (advies: niet ouder dan 3 maanden) van het kind met ouder- en gezagsgegevens of een internationale geboorteakte; zowel het uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) als de geboorteakte van het kind heeft u ook nodig voor het aanvragen van vervangende toestemming bij de rechter
  • van de niet meereizende ouder met gezag een recent uittreksel uit de BRP met zijn of haar burgerlijke staat
  • als er geen automatisch ouderlijk gezag was, maar u, de andere ouder of de pleegouder met voogdij dit heeft aangevraagd bij de rechter: een recent uittreksel uit het gezagsregister
  • als er een pleegouder met voogdij is: een kopie paspoort, ID-kaart of rijbewijs van deze persoon

In sommige landen gelden extra eisen voor het reizen met kinderen. Vraag ernaar bij de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe reist (Rijksoverheid.nl)

 


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.