Laden...

Internationale kinderontvoering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Internationale kinderontvoering

Heeft u het gezag over uw kind en is uw kind zonder uw toestemming ontvoerd of meegenomen vanuit de gewone verblijfplaats in het buitenland naar Nederland? En is terugkeer van het kind ook met hulp niet gelukt? U kunt de Nederlandse rechter in Den Haag vragen om te beslissen dat het kind moet terugkeren naar u. Deze procedure heet de teruggeleidingsprocedure en valt onder het civiel en internationaal recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

Inhoud


Is een kind ontvoerd?

  • Kijk eerst of u een oplossing kunt vinden met de persoon die uw kind in Nederland houdt. U kunt hierbij de hulp inroepen van crossborder mediation (kinderontvoering.org). Dit is onafhankelijke bemiddeling speciaal voor internationale conflicten. Benader hiervoor het Centrum IKO (kinderontvoering.org). Mediation is soms sneller en voordeliger dan rechtspraak, en beter voor het behoud van uw relatie met de andere persoon.
  • Heeft u geen oplossing kunnen vinden? Neem contact op met de Centrale autoriteit (Ca) in uw land. Is er in uw land geen Ca, neem dan contact op met de Ca in Nederland (rijksoverheid.nl). De Ca beoordeelt of er sprake is van internationale kinderontvoering.
  • Heeft de Ca geoordeeld dat in uw situatie sprake is van internationale kinderontvoering, dan zet de Ca zich in voor de terugkeer van uw kind. Dat gebeurt volgens internationale afspraken die staan in het Haags Kinderontvoeringsverdrag (HKOV).

Als u niet weet in welk land uw kind verblijft, belt u dan zo snel mogelijk de politie in uw land. De politie kan dan een opsporingsonderzoek starten.

 

Is de terugkeer van het kind niet gelukt?

  • Heeft de Centrale autoriteit de terugkeer van uw kind niet kunnen regelen, dan kunt u de rechter om een oordeel vragen over uw conflict. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Deze kan de zogenoemde teruggeleidingsprocedure bij de rechter voor u starten.
  • U kunt uw advocaat vragen of het in uw situatie wenselijk is dat u aangifte doet. Mogelijk is er sprake van zogenoemde onttrekking aan het gezag. Dit is strafbaar.
  • Ook tijdens de procedure kunt u op elk moment nog voor mediation te kiezen. Had u al gebruikgemaakt van crossborder mediation via het Centrum IKO, dan kan dit niet meer (dit kan eenmaal).

 

Kosten procedure

U betaalt de kosten voor de rechtbank: griffierecht. Daarnaast betaalt u de kosten voor een advocaat. En u betaalt kosten als u een mediator en/of tolk inschakelt. Heeft u een laag inkomen, dan kan het zijn dat u minder betaalt. 

Doorlooptijd procedure

Gemiddeld vindt de eerste zitting 2 tot 3 weken na het indienen van het verzoek plaats. De totale procedure van het indiening van het verzoek tot de uitspraak duurt gemiddeld 2 maanden.



Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.