Laden...

Veelgestelde vragen internationale kinderontvoering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Internationale kinderontvoering > Veelgestelde vragen internationale kinderontvoering

Woont u in het buitenland en is uw kind zonder uw toestemming naar Nederland meegenomen of wordt uw kind zonder uw toestemming in Nederland achtergehouden? En heeft bemiddeling van de Centrale Autoriteit of mediation via het Centrum Internationale Kinderontvoering onvoldoende opgeleverd? Dan kunt u bij de rechter een verzoek indienen tot terugkeer van uw kind naar uw land (teruggeleidingsprocedure).

De teruggeleidingsprocedure valt onder het civiele recht. U heeft een advocaat nodig.

Veelgestelde vragen internationale kinderontvoering

 Algemeen

>Alles uitklappen

Vraag en antwoord

Wanneer kan ik in het geval van kinderontvoering een procedure starten in Nederland?

U kunt via een advocaat een procedure starten als uw kind zonder uw toestemming naar Nederland is meegenomen of daar zonder uw toestemming wordt achtergehouden (dit wordt ontvoering genoemd).

Kost de procedure mij geld?

Als u de procedure start, moet u verplicht gebruikmaken van een advocaat. Daarvoor betaalt u de kosten. Ook betaalt u griffierechten. Als u de zitting zelf wilt bijwonen in Nederland, zult u wellicht ook reis- en verblijfskosten maken. U kunt de rechter verzoeken de andere ouder te veroordelen om alle kosten die u heeft gemaakt, te betalen.

Hoe lang duurt het voordat de rechter een beslissing neemt?

De gemiddelde duur tussen het indienen van het verzoekschrift en de regiezitting bedraagt 2 tot 3 weken. De totale doorlooptijd van de rechtbankprocedure vanaf de indiening van het verzoekschrift tot de beschikking bedraagt gemiddeld 2 maanden.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.