Laden...

Eindrekening en verantwoording

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Eindrekening en verantwoording

Eindrekening en verantwoording voor bewindvoerders en curatoren

Een eindrekening en verantwoording is een overzicht van het inkomen, de uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden van de betrokkene over de laatste periode van het bewind of de curatele. U maakt de eindrekening en verantwoording als:

Stopt het bewind of de curatele?

Bij het stoppen van het bewind of de curatele vult u in de eindrekening en verantwoording dezelfde gegevens in als in een rekening en verantwoording. De checklist kan u helpen bij het verzamelen van de gegevens voordat u deze stappen volgt:

 • Ga naar Rekening en verantwoording en kies de manier waarop u de (eind)rekening en verantwoording wilt indienen.
 • Bespreek de (eind)rekening en verantwoording met de betrokkene, als hij in staat is om de rekening en verantwoording te begrijpen, en laat de betrokkene ondertekenen.
 • Laat de (eind)rekening en verantwoording ondertekenen door de tweede bewindvoerder, als deze er is.
 • Stuur naar de rechtbank: de (eind)rekening en verantwoording met de gevraagde documenten (bij het digitaal invullen en ook in het pdf-formulier ziet u welke documenten dit zijn).

Mijn Bewind

Heeft u toegang tot Mijn Bewind? De rechtbank zet voor u een eindrekening en verantwoording voor u klaar om in te vullen en in te dienen. Log in met uw DigiD (digid.nl) (niet die van de persoon voor wie u bewindvoerder bent). Bekijk de uitleg over het indienen van een verslag in Mijn Bewind.

Stopt u als bewindvoerder of als curator?

Bij het stoppen als bewindvoerder of als curator vult u in de eindrekening en verantwoording dezelfde gegevens in als in een rekening en verantwoording. De checklist kan u helpen bij het verzamelen van de gegevens voordat u deze stappen volgt:

 • Ga naar Rekening en verantwoording en kies de manier waarop u de (eind)rekening en verantwoording wilt indienen.
 • Laat de opvolgend bewindvoerder of curator de (eind)rekening en verantwoording ondertekenen.
 • Stuur naar de rechtbank: de (eind)rekening en verantwoording met de gevraagde documenten (bij het digitaal invullen en ook in het pdf-formulier ziet u welke documenten dit zijn).

Mijn Bewind

Heeft u toegang tot Mijn Bewind? De rechtbank zet daarin een eindrekening en verantwoording voor u klaar om in te vullen. Log in met uw DigiD (digid.nl) en dien uw eindrekening en verantwoording in. Bekijk de uitleg over het indienen van een verslag in Mijn Bewind.

Is de betrokkene overleden?

Is de betrokkene overleden, dan maakt u de eindrekening en verantwoording als volgt:

Bent u bewindvoerder en heeft u toegang tot Mijn Bewind?

 • Log in en maak de eindrekening en verantwoording.
 • Vul ook het formulier over de afwikkeling van de erfenis (pdf, 743 KB) in (sla de pdf op, vul deze op uw computer in en druk af, of druk af en vul met de hand in).
 • Laat ook de erfgenaam/erfgenamen het formulier ondertekenen.
 • Voeg het ingevulde en ondertekende formulier over de afwikkeling van de erfenis als bijlage toe (in Mijn Bewind vindt u uitleg over het werken met pdf’s en bijlagen in Mijn Bewind).

Bent u curator? Of bent u bewindvoerder en heeft u geen toegang tot Mijn Bewind?

 • Vul het formulier Eindrekening en verantwoording na overlijden (pdf, 983,1 KB) in (sla de pdf op, vul deze op uw computer in en druk af, of druk af en vul met de hand in).
 • Laat ook de erfgenaam/erfgenamen het formulier ondertekenen.
 • Stuur naar de rechtbank: het ondertekende formulier met de gevraagde documenten (in het formulier ziet u welke dit zijn).

Wat als iemand niet wil ondertekenen?

Als iemand niet akkoord gaat, dan moet hij de redenen hiervoor aangeven in een brief. Deze brief stuurt u mee met het formulier.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

volg ons op instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp