Laden...

Eindrekening en verantwoording

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Eindrekening en verantwoording

Een eindrekening en verantwoording is een overzicht van inkomen, uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden van de betrokkene over de laatste periode van de curatele of het bewind. U maakt de eindrekening en verantwoording als de curatele of het bewind stopt, als u stopt als curator of bewindvoerder, of als de betrokkene is overleden.

U moet de administratie over de curatele of het bewind vijf jaar bewaren voor de rechter.

Stopt de curatele of het bewind? Of stopt u als curator of bewindvoerder?

U vult in de eindrekening en verantwoording dezelfde gegevens in als in een rekening en verantwoording. De checklist Rekening en verantwoording geeft u informatie welke documenten en gegevens u moet verzamelen.

  • Bent u een professionele curator of bewindvoerder? Bekijk hoe u de eindrekening en verantwoording maakt en indient.
  • Bent u een particuliere curator of bewindvoerder? U kunt de eindrekening en verantwoording op twee manieren maken en indienen, digitaal of met een formulier dat u per post, via veilig mailen of bij de informatiebalie indient:

Digitaal in Mijn CBM

Heeft u toegang tot Mijn CBM?

Naar Mijn CBM (log in met uw DigiD)


Heeft u nog geen DigiD? Vraag DigiD aan (digid.nl). Zie ook de uitleg over de werkwijze in Mijn CBM

Heeft u nog geen toegang?
Lees meer over Mijn CBM 

Met het formulier

  1. Open het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 520,7 KB).
  2. Vul het formulier in, sla het op uw computer op en druk het af. Of druk het formulier eerst af en vul het met de hand in. U kunt gebruik maken van de Rekentool rekening en verantwoording (pdf, 757 KB) voor het berekenen van de totaalbedragen die u moet invullen op het formulier Rekening en verantwoording.
  3. Onderteken het formulier.

    Als de betrokkene de eindrekening en verantwoording kan begrijpen, dan bespreekt u deze met de betrokkene. Zorg dat de betrokkene daarna onder het document een handtekening zet.
    Is er een tweede bewindvoerder? Dan zet ook deze een handtekening onder het document. Bent u zelf gestopt als bewindvoerder of curator? Dan moet uw opvolger het document ondertekenen.
    Als iemand niet akkoord gaat en het formulier niet wil ondertekenen, dan moet deze persoon de redenen ervoor in een brief schrijven. Deze brief stuurt u mee met het formulier.

  4. Verzamel de documenten die in het formulier gevraagd worden.
  5. Stuur de eindrekening en verantwoording met de documenten naar de rechtbank in het gebied waar de betrokkene woont of verblijft, of geef het af bij de informatiebalie van de rechtbank.

 

Stopt u als curator of bewindvoerder?

Ook wanneer u stopt als curator of als bewindvoerder, vult u de eindrekening en verantwoording in en stuurt u deze naar de rechtbank. Volg het stappenplan onder Stopt de curatele of het bewind?

 

Is de betrokkene overleden?

U maakt de eindrekening en verantwoording bij overlijden.

Bent u een professionele curator of bewindvoerder? Bekijk hoe u de eindrekening en verantwoording bij overlijden maakt en indient.

Bent u een particuliere curator of bewindvoerder? U kunt de eindrekening en verantwoording bij overlijden op twee manieren maken en indienen, digitaal of met een formulier dat u per post, via veilig mailen of bij de informatiebalie indient:

Digitaal in Mijn CBM
Heeft u toegang tot Mijn CBM? U kunt de eindrekening en verantwoording bij overlijden digitaal maken en indienen. Log in met uw eigen DigiD.

Bij de eindrekening en verantwoording bij overlijden gaat het om de afwikkeling van de nalatenschap. Denk aan informatie over de erfgenamen en de verklaring van het erfrecht. U laat de erfgenamen op een los blad een handtekening zetten en voegt het blad met namen en handtekeningen als bijlage toe bij het verslag.

Formulier

  1. Open het pdf-formulier Eindrekening en verantwoording na overlijden (pdf, 462,8 KB).
  2. Vul het formulier in, sla het formulier op uw computer op en druk het af. Of druk het formulier eerst af en vul het met de hand in.
  3. Onderteken het formulier. Laat ook de erfgenaam of erfgenamen het formulier ondertekenen.
    Als iemand niet akkoord gaat en het formulier niet wil ondertekenen, dan moet deze persoon de redenen ervoor in een brief schrijven. Deze brief stuurt u mee met het formulier.
  4. Verzamel de documenten die in het formulier gevraagd worden.
  5. Stuur het ondertekende formulier met de documenten naar de rechtbank in het gebied waar de betrokkene woonde of geef het af bij de informatiebalie van de rechtbank. Bewaar een kopie van het formulier voor uw administratie.

Heeft u een vraag over het maken van de eindrekening en verantwoording?

Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. Dat kan in Mijn CBM als u daarvan gebruikmaakt. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.