Laden...

Procedures voogdij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Voogdij > Procedures voogdij

Bij voogdijprocedures benoemt de rechter een persoon (niet-ouder) die het gezag van een kind op zich neemt, als de ouders dit zelf niet kunnen. De rechter kan dit doen op eigen initiatief of op verzoek van een persoon die graag voogd wil zijn van het kind. Ook de Raad voor de Kinderbescherming kan de rechter vragen om een voogd voor een kind te benoemen. Ouders kunnen in een testament of in het gezagsregister een voogd voor hun kind aanwijzen voor na hun overlijden.

Inhoud



Voogd aanwijzen

Ouders kunnen zelf een voogd aanwijzen:

  • via een notaris (in een testament)
  • via de rechtbank (in het gezagsregister)

Voogd benoemen,
eigen verzoek

Op verzoek kan de rechter een voogd benoemen. In de meeste gevallen wil de verzoeker zelf de voogdij op zich nemen. Denk aan een partner (niet-ouder), pleegouder of een andere persoon die voogd wil zijn.

Voogd benoemen,
initiatief rechtbank

Zijn beide ouders overleden of kunnen ze (tijdelijk) niet het gezag uitoefenen over het kind? En hebben de ouders geen voogd aangewezen? Dan benoemt de rechter een voogd.

Advies Raad voor de Kinderbescherming

Als de ouders geen voogd hebben aangewezen en het gezag over het kind (tijdelijk) niet kunnen uitoefenen, wijst de rechter een voogd aan. Soms zijn er geen of juist meerdere geschikte voogden of is er ruzie over de voogdij. De rechter vraag dan advies aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Kosten voogdijprocedures

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd voogdijprocedures

Voogd aanwijzen

De rechtbank verwerkt uw formulier ‘Voogd aanwijzen’. U ontvangt binnen 2 weken een uittreksel uit het Gezagsregister.

Benoemen voogd

De benoemde voogd moet een bereidverklaring afleggen. Dit gebeurt pas nadat de ouders zijn overleden of tijdelijk het gezag niet kunnen uitoefenen. Zodra de voogd deze bereidverklaring heeft afgelegd bij de griffie van de rechtbank is de procedure geëindigd.

 

Vraag en antwoord

Kan ik eenzijdig als ouder een voogd aanwijzen?

Dat kan. Beide ouders kunnen afzonderlijk van elkaar een voogd aanwijzen. Als de ouders tegelijk overlijden, beslist de rechter wie de voogd wordt.

In welke situaties benoemt de rechter de voogd?

De rechter benoemt alleen een voogd als de ouders dit niet zelf hebben gedaan of als de aangewezen voogd de voogdijtaak niet kan of wil uitvoeren.

Hoe kan ik in Nederland voogd worden van een jongere uit Curaçao?

Voor voogdij over minderjaren uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk hoeft u niet naar de rechter. De procedure verloopt via de Raad voor de Kinderbescherming.
Lees meer over voogd worden van een jongere uit Curaçao


Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.