De rechtbank stuurt een uitnodiging voor de zitting met daarbij het verzoek tot beëindiging van het ouderlijk gezag aan u en de andere belanghebbenden. Er zijn 3 mogelijkheden:
- u bent het niet eens met het verzoek (u gaat in verweer)
- u bent het met het verzoek eens en laat dat weten met een brief (referteverklaring) of u vertelt dit tegen de rechter tijdens de zitting
- u reageert niet
Niet eens met verzoek
Bent u het niet eens met het verzoek? Dan kunt u reageren op het verzoek (verweren):
- Schriftelijk in verweer gaan
In een verweerschrift maakt u duidelijk met welke onderdelen van het verzoek u het niet eens bent en waarom. Uw advocaat stelt het verweerschrift op en stuurt het naar de rechtbank.
- Mondeling in verweer gaan
Tijdens de zitting kunt u vertellen wat u van het verzoek vindt. De rechter stelt vragen die u kunt beantwoorden. Uw advocaat kan u bijstaan of namens u het woord voere
Afzien van verweer met een referteverklaring
Gaat u niet tegen het verzoek in? Dat kunt u dit met een zogenoemde referteverklaring laten weten aan de rechter. U verklaart daarmee dat u:
- het verzoek heeft ontvangen,
- dat u geen verweerschrift indient, en
- behandeling op een zitting niet nodig vindt
Uw advocaat kan de referteverklaring voor u opstellen en indienen. Tijdens de zitting kunt u of uw advocaat ook aan de rechter vertellen dat u het eens bent met het verzoek.
Geen reactie
Reageert u helemaal niet en komt u niet naar de zitting? Dan behandelt de rechter het verzoek zonder uw reactie. U krijgt dan na een aantal weken de beslissing van de rechter over het verzoek tot gezagsbeëindiging toegestuurd.