In 2021 zijn zeven raadsheren van het gerechtshof Amsterdam, drie juridisch medewerkers (totaal 2,4 fte) en vier administratief medewerkers (totaal 1 fte) aan de notaris- en gerechtsdeurwaarderskamer (hierna: de NGK) verbonden geweest. De raadsheren zijn voor 0,1 fte werkzaam voor de NGK; de voorzitter voor 0,3 fte.
De NGK bestaat verder uit acht raadsheer-plaatsvervangers, die elders hun hoofdtaak hebben. Vijf van hen zijn afkomstig uit het notariaat. De anderen zijn werkzaam in andere onderdelen van de Rechtspraak of de wetenschap.
Per 1 januari 2018 is de Wet doorberekening kosten toezicht en tuchtrecht juridische beroepen in werking getreden. Deze wet bracht ingrijpende wijzigingen voor de tuchtprocedure met zich. Zo wordt per die datum een griffierecht van € 50,- geheven voordat een klacht in behandeling wordt genomen en kan de beroepsbeoefenaar (in geval van een geheel of gedeeltelijk gegrond bevonden klacht waarbij een maatregel wordt opgelegd) worden veroordeeld in de kosten van de klager, de kosten van rechtsbijstand van klager en de kosten van het gerechtshof. De NGK heeft voor het opleggen van kostenveroordelingen een tijdelijke richtlijn vastgesteld en gepubliceerd (Stcrt. 2017-75085 en 2019 61782), die na evaluatie per 1 januari 2021 is vervangen door een definitieve richtlijn (Stcrt. 2020-67513).
In de praktijk kunnen zich verschillende modaliteiten voordoen wat betreft de kostenveroordeling. De NGK hanteert, ten behoeve van de voorspelbaarheid van zijn uitspraken, bij de toepassing van de richtlijn een aantal uitgangspunten, die op de site van het gerechtshof op www.rechtspraak.nl zijn gepubliceerd. De achtergrond hierbij is, overeenkomstig de wens van de wetgever, het principe dat de kosten van de tuchtzaak in eerste aanleg en in hoger beroep zoveel mogelijk worden gedragen door de beroepsbeoefenaar die ertoe aanleiding heeft gegeven. Bovendien komen die kosten dan niet ten laste van de andere beroepsgenoten.
De coronapandemie heeft uiteraard ook invloed gehad op het functioneren van de NGK in 2020 en 2021. Wat betreft de instroom van gerechtsdeurwaarderszaken is duidelijk dat die inmiddels structureel lager is dan voor de invoering van het griffierecht en de kostenveroordeling per 1 januari 2018. Het hof heeft in 2021 in gerechtsdeurwaarderszaken 18 uitspraken gedaan, terwijl in 2020 respectievelijk 2019 dat aantal 23 en 33 was.
De NGK mag zich steeds meer verheugen op belangstelling van publiek (met name studenten notarieel recht), pers en wetenschap. Om aan die toegenomen belangstelling tegemoet te komen publiceert de NGK alle uitspraken, met uitzondering van de uitspraken waarin een klager niet-ontvankelijk wordt verklaard wegens niet-betaling griffierecht.
(bron: jaarverantwoording 2021)