In 2019 zijn zes raadsheren van het gerechtshof Amsterdam, één stafjurist, drie juridisch medewerkers en drie administratief medewerkers aan de notaris- en gerechtsdeurwaarderskamer (hierna: de NGK) verbonden geweest. De raadsheren zijn voor 0,1 fte werkzaam voor de kamer; de voorzitter voor 0,3 fte. De stafjurist en de juridisch medewerkers zijn elk voor ongeveer 0,8 fte werkzaam voor de kamer.
De kamer bestaat verder uit negen raadsheer-plaatsvervangers, die elders hun hoofdtaak hebben. Vijf van hen werken als notaris. De anderen zijn werkzaam in andere onderdelen van de rechtspraak (Raad van State en/of andere gerechten) of de wetenschap (Universiteit Utrecht).
Per 1 januari 2018 is de Wet doorberekening kosten toezicht en tuchtrecht juridische beroepen in werking getreden. Deze wet bracht ingrijpende wijzigingen voor de tuchtprocedure met zich. Zo wordt per die datum een griffierecht van € 50,- geheven voordat een klacht in behandeling wordt genomen en kan de beroepsbeoefenaar (in geval van een deels gegrond bevonden klacht waarbij een maatregel wordt opgelegd) worden veroordeeld in de kosten van de klager en/of de kosten van het tuchtcollege. De kamers voor het notariaat en het gerechtshof Amsterdam hebben voor het opleggen van kostenveroordelingen een tijdelijke richtlijn vastgesteld en gepubliceerd (Stcrt. 2017-75085).
De instroom van nieuwe zaken bij de NGK laat net als in 2018 een daling (-12%) zien ten opzichte van het vorige jaar. Of deze daling het gevolg is van de invoering van het griffierecht per 1 januari 2018 is (nog) niet te zeggen. Na een eerste evaluatie van de Tijdelijke richtlijn kostenveroordeling Notaris- en gerechtsdeurwaarderskamer Gerechtshof Amsterdam in het voorjaar van 2019 heeft het gerechtshof besloten de looptijd van deze richtlijn te verlengen tot in totaal drie jaar. Eind 2020 zal het gerechtshof de richtlijn evalueren en zo nodig bijstellen. Gebleken is dat na één jaar nog onvoldoende informatie voorhanden is om tot een gedegen evaluatie te komen, maar dat er geen aanwijzing is voor een noodzakelijke aanpassing. De verlengde richtlijn is gepubliceerd in de Staatscourant van 8 november 2019, nr. 61782.
Er zijn in 2019 door de notariskamer 49 uitspraken op tegenspraak gedaan en 27 afdoeningen zonder uitspraak. Dat zijn de zogenoemde verwijzings- en intrekkingsbeslissingen. De productie van de notariskamer is hiermee iets gedaald ten opzichte van 2018. De werkvoorraad is gelijk aan die van 2018.
(bron: jaarverantwoording 2019)