Intro
De afgelopen jaren is door de afdeling civiel recht van ons gerechtshof veel inzet gepleegd op tijdigheid van de afhandeling van zaken. Dit heeft geresulteerd in een daling van onder meer het aantal onderhanden dagvaardingszaken en verkorting van de termijn waarop zaken op zitting kunnen worden behandeld. Recent is onderzocht hoe wij de gemiddelde doorlooptijd van spoedappellen kunnen verkorten.
Achtergrond
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een aantal procesaanpassingen uitgewerkt die kunnen bijdragen aan het terugbrengen van de gemiddelde doorlooptijd van spoedappellen. Deze aanpassingen heeft het hof tijdens een proefperiode van 12 maanden in de praktijk getoetst op effectiviteit en werkbaarheid, voor zowel gerechtshof Arnhem-Leeuwarden als advocatuur. Omdat een aantal maatregelen afwijkt van de bepalingen in het procesreglement is hiervoor de medewerking van de advocaten van de balie gevraagd.
Om welke aanpassingen gaat het?
In geval van spoedbehandeling van een zaak, zal in principe standaard een zitting worden gepland.
Bij het verzoek tot spoedbehandeling geeft appellant verhinderingen in dagdelen op voor zowel appellant als geïntimeerde. Dit voor de periode van 4 weken te rekenen vanaf 2 weken na de geplande aanbrengdatum.
Het aantal verhinderingen per procespartij is gemaximeerd op 10 dagdelen.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zal op basis hiervan per omgaande een zitting trachten te plannen.
Bij het aanbrengen van het spoedappel dienen gelijktijdig het procesdossier en de dagvaarding te worden overgelegd, voor zover nog niet gedaan. Voor de memorie van antwoord geldt de gebruikelijke termijn van twee weken.
Wanneer tijdens de procedure een uitstel- of aanhoudingsverzoek wordt gedaan wordt de spoedbehandeling door ons gerechtshof heroverwogen.