Laden...

100 rechters voor de klas tijdens Week van de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > 100 rechters voor de klas tijdens Week van de Rechtspraak
Den Haag, 25 september 2017

Vandaag start de Week van de Rechtspraak, die dit jaar helemaal in het teken staat van jongeren. Rechtbanken en gerechtshoven organiseren open dagen vol leuke activiteiten en jongeren krijgen volop de kans om in gesprek te gaan met rechters. Zo’n 100 rechters gaan deze week op bezoek bij scholen door heel het land, maar scholieren kunnen hen ook elke dag live vragen stellen op Facebook.

Jongeren en rechtspraak

Jaarlijks krijgen tienduizenden minderjarigen te maken met de rechter. Soms als verdachte, maar veel vaker door omstandigheden waar ze niets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld doordat hun ouders gaan scheiden of omdat ze slachtoffer zijn van uitgaansgeweld. Aan de hand van 5 actuele thema’s (spijbelen, online pesten, scheiden, schulden en uitgaansgeweld) gaan rechters deze week met scholieren in gesprek. Ook spelen ze samen fictieve rechtszaken na.

Live in gesprek

Voor het eerst kunnen jongeren dit jaar live met rechters in gesprek via de Facebookpagina van de Rechtspraak. Elke werkdag zit om 10 en om 11 uur een – dagelijks wisselende – rechter klaar om alle mogelijke vragen te beantwoorden. Scholen kunnen zich daarvoor aanmelden en vragen insturen via weekvoorderechtspraak.rvdr@rechtspraak.nl. Live vragen stellen via Facebook of WhatsApp kan ook. Kijk voor meer informatie op www.rechtvoorjou.nl. Daar is heel veel informatie te vinden over situaties waarin jongeren met de rechter te maken kunnen krijgen: de scheiding van hun ouders bijvoorbeeld, een winkeldiefstal, spijbelen of problemen thuis.

Open dagen en activiteiten

Er is nog veel meer te beleven tijdens de Week van de Rechtspraak. Op zaterdag 30 september organiseren de rechtbanken in Utrecht, Lelystad, Almelo en Middelburg en het gerechtshof in Amsterdam een open dag. Kom langs, iedereen is van harte welkom! Je kunt bijvoorbeeld en selfie maken in toga, een nagespeelde rechtszaak bijwonen, het cellencomplex bezoeken of in gesprek gaan met een rechtbankverslaggever en –tekenaar. De ene rechtbank organiseert een Vrouwe Justitia-kleurwedstrijd voor de kleintjes, de andere een jongerenrechtbank en een 3e laat zien hoe er eeuwen geleden recht werd gesproken.

Het complete programma van de landelijke Week van de Rechtspraak vind je op www.rechtspraak.nl/weekvanderechtspraak.

Uitspraken