Laden...

Nieuwe coronamaatregelen kabinet beïnvloeden Rechtspraak niet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nieuwe coronamaatregelen kabinet beïnvloeden Rechtspraak niet
Den Haag, 04 november 2020

De gisteren aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Net als andere overheidsgebouwen met een publieke functie blijven gerechtsgebouwen toegankelijk.

Toegang tot het gerechtsgebouw

Gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze opgeroepen zijn. Hiervoor zijn geen beperkingen opgelegd. Alleen als mensen – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat zijn hun zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

Mondkapjes

Er geldt een dringend mondkapjesadvies in de publieke ruimten van alle gebouwen van de Rechtspraak. In de zittingszalen hoeft geen mondkapje gedragen te worden.

Journalisten en publiek

Voor journalisten en publiek blijft gelden dat zittingen na aanmelding kunnen worden bijgewoond. Per zaak wordt bekeken hoeveel journalisten en belangstellenden de zitting kunnen bijwonen. Publiek kan zich via het aanmeldformulier aanmelden. Als een zaak op veel belangstelling kan rekenen, wordt geprobeerd via bijvoorbeeld een videoverbinding meer mensen toegang te bieden.

Meer informatie: themapagina coronavirus

Uitspraken