Laden...

Prioriteit voor digitalisering civiel, vertraging voor bestuursrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Prioriteit voor digitalisering civiel, vertraging voor bestuursrecht
Den Haag, 10 januari 2018

De Rechtspraak geeft de komende tijd de hoogste prioriteit aan digitaal procederen in handelsvorderingen met verplichte procesvertegenwoordiging. Dit zal naar verwachting eind 2018 landelijk worden ingevoerd. Dit heeft de Raad voor de rechtspraak vandaag besloten. De digitalisering op het terrein van straf, gaat volgens planning door. Op het terrein van toezicht is in november 2017 de landelijke invoering van digitaal werken in bewindszaken gestart. Deze loopt volledig door in 2018.

illustratieve afbeelding van een laptop

De complexiteit van de digitalisering en de financiële situatie per 2018 noodzaken ons helaas de invoering van digitaal procederen in reguliere vreemdelingenzaken te vertragen. Ook de start van de pilot schuldsanering (Wsnp) is afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. Deze temporisering geeft ook ruimte om de komende periode de technische keuzes tegen het licht te houden. De digitale systemen voor handelsvorderingen met verplichte procesvertegenwoordiging en vreemdelingen regulier zullen zoveel mogelijk in de periode 2018-2019 worden opgeleverd. De planning daarna leidt tot een vertraging van minimaal een jaar.

Transformatie

De digitalisering vraagt om een transformatie van de hele juridische sector. Die is noodzakelijk om de rechtspraak ook voor de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. De Rechtspraak gaat dan ook onverminderd door met de modernisering.

Uitspraken