Laden...

Rechtspraak blij met aandacht voor rechtspraak die mensen verder helpt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak blij met aandacht voor rechtspraak die mensen verder helpt
Den Haag, 18 september 2018

De Rechtspraak is blij met de aandacht van het kabinet voor maatschappelijke effectieve rechtspraak, waarbij het recht wordt ingezet om alledaagse problemen van mensen echt op te lossen. In de vandaag gepresenteerde Prinsjesdagstukken (rijksoverheid.nl) zegt het kabinet samen met de Rechtspraak te willen werken aan nieuwe vormen van rechtspraak die dit mogelijk maken.

Illustratieve afbeelding

De Rechtspraak experimenteert al langer met rechtspraak die niet gericht is op louter een juridische knoop doorhakken. Onder de noemer maatschappelijk effectieve rechtspraak zijn door het hele land ideeën bedacht die ervoor zorgen dat het werk van de rechter zoveel mogelijk effect heeft. Hiermee wordt op dit moment ervaring op gedaan. Hiervoor is ook nieuwe wetgeving nodig en het kabinet geeft aan deze in 2019 aan het parlement voor te leggen. Initiatieven die succesvol blijken te zijn kunnen landelijk worden ingevoerd zodra het kabinet daar geld voor beschikbaar stelt.

Mediation

De Rechtspraak is ook gelukkig met het voornemen van het kabinet om mediation in strafrecht verder uit te breiden. Bij een mediationtraject gaan slachtoffers en verdachten onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek om zo tot afspraken te komen. Het kabinet trekt hiervoor de komende periode 1 miljoen euro per jaar uit.

Zie ook: Prinsjesdag: tekort Rechtspraak aangevuld

Uitspraken