Laden...

Toelichting op berichtgeving onderzoek universiteit Groningen naar uithuisplaatsingen toeslagenaffaire

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Toelichting op berichtgeving onderzoek universiteit Groningen naar uithuisplaatsingen toeslagenaffaire
Den Haag, 31 augustus 2022

In het Algemeen Dagblad stond woensdagochtend een nieuwsbericht over het onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doet naar uithuisplaatsingen bij gezinnen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. Ook ander media namen dit bericht over. In de berichten wordt de suggestie gewekt dat de Rechtspraak dit onderzoek tegenhoudt. Dat is niet het geval.

Gesprekken

Toen de Rechtspraak vernam dat de RUG onderzoek wilde doen, zijn verkennende gesprekken met de universiteit gevoerd om te kijken of samen kon worden opgetrokken. Hieraan is geen vervolg gegeven omdat de Rechtspraak op enig moment heeft besloten zelf onderzoek te doen naar deze uithuisplaatsingen. Bij het maken van die keuze is van invloed geweest dat het in veel gevallen om nog lopende rechtszaken gaat, waarbij bijvoorbeeld de betrokken rechter de uithuisplaatsing jaarlijks toetst en ook nog een beroepsprocedure kan worden gevoerd. Daarbij past alleen beoordeling door een rechter. In ons staatsbestel geldt dat alleen rechters het werk van andere rechters controleren, om zo de onafhankelijke positie van rechters te waarborgen.

Vergevorderd

De Rechtspraak zal het onderzoek dus zelf uitvoeren, zoals deze zomer al werd aangekondigd. De plannen hiervoor zijn in een vergevorderd stadium. Omdat dit onderzoek ook vraagt dat privacygevoelige gegevens met de Belastingdienst worden gedeeld, is een bijzondere wettelijke basis nodig om deze gegevens te mogen uitwisselen. Wetgeving kost echter tijd, daarom duurt het nog even voordat het onderzoek kan starten.

Reflectie

Het onderzoek naar de uithuisplaatsingen/toeslagenaffaire moet los worden gezien van de algemene reflectie die op dit moment door familie- en jeugdrechters wordt uitgevoerd. Deze zal naar verwachting voor het einde van dit kalenderjaar een eindrapport opleveren.

Zie ook: Rechtspraak gaat uithuisplaatsing kinderen in toeslagenaffaire onderzoeken

Uitspraken