Laden...

Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Landelijke uitrol van start

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Landelijke uitrol van start
Utrecht, 27 juni 2022

Vanaf vandaag kunnen advocaten altijd en overal het digitale zaakdossier in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak. Via het webportaal kunnen zij ook digitaal communiceren over de zaak met de rechtbank. Na een succesvolle pilot bij de rechtbank Gelderland kunnen advocaten zich nu bij alle rechtbanken aanmelden om toegang te krijgen tot hun digitale verplichtezorgdossiers.

Advocaten ontvangen na aanmelding een e-mail van de rechtbank als ze kunnen inloggen in Mijn Rechtspraak om het digitale verplichtezorgdossier te bekijken. Ze kunnen dan alle stukken van een zaak bekijken en downloaden. Via het portaal kunnen advocaten ook eenvoudig stukken in pdf-formaat uploaden. Na elk ingediend stuk ontvangt de advocaat automatisch een digitale ontvangstbevestiging voor de eigen administratie.

Aanmelden voor communiceren via webportaal

Advocaten die het digitale Wvggz-, Wzd- en Wfz-zaakdossier willen inzien en digitaal willen communiceren, kunnen zich nu al aanmelden bij de rechtbank die hun zaken behandelt. Vanaf 27 juni staan de digitale dossiers dan voor hen klaar. Een online handleiding (pdf, 1,3 MB) is beschikbaar om advocaten zo goed mogelijk op weg te helpen in het webportaal.

Project Digitale Toegang

Digitaal communiceren in verplichtezorgzaken is onderdeel van het project Digitale Toegang van de Rechtspraak. Daarmee wil de Rechtspraak in de komende jaren eenvoudige digitale toegang realiseren voor alle rechtzoekenden en proces-vertegenwoordigers in civiel recht en bestuursrecht. Naast verplichtezorgzaken kunnen advocaten al beslagrekesten digitaal indienen. Daarnaast wordt op dit moment digitaal procederen bij enkele gerechten beproefd in gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding en hoger beroep rijksbelastingzaken.

Heeft u een concrete vraag over digitaal communiceren in verplichtezorgzaken? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum.

Uitspraken