Strafzaak tegen Willem Holleeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Strafzaak tegen Willem Holleeder

Stand van zaken

Zittingszaal in de extra beveiligde rechtbank de Bunker [foto: Hollandse Hoogte]

Op 5 februari 2018 ging de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder van start. Daaraan vooraf gingen 14 pro-formazittingen. Er zijn voor deze zaak tot nu toe circa 60 zittingsdagen ingepland. De meeste zittingen vinden plaats in de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Procedure

  1. Pro-formazittingen Genomen stap
  2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Actieve stap
  3. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

 

Laatste nieuws

Planning strafzaak tegen Willem Holleeder

De strafzaak tegen W. Holleeder (Vandros) is van start gegaan. In deze planning (pdf, 112,8 KB) kunt u zien op welke dagen er zittingen zijn. De zittingen worden gehouden in de beveiligde rechtbank (Bunker) in Osdorp, tenzij wordt vermeld dat ze op de rechtbank aan de Parnassusweg zijn. De zittingen beginnen in principe om 10.00 uur, tenzij anders is aangegeven. Let op: de planning kan aan verandering onderhevig zijn.

 

De strafzitting: hoe komt een uitspraak van de rechter tot stand?

De officier van justitie vertelt waarvan hij de verdachte verdenkt. De rechter ondervraagt de verdachte en doet onderzoek. De officier van justitie vertelt of/waarom hij de verdachte schuldig vindt en welke straf/maatregel passend is. De advocaat verdedigt de verdachte en vertelt hoe hij tegen de zaak aankijkt. De verdachte krijgt het laatste woord.

Agenda

In totaal zijn ongeveer 60 zittingsdagen ingepland. De planning t/m 11 mei 2018 vindt u hieronder. De overige data tot aan de zomer staan in dit overzicht (pdf, 112,8 KB). De zittingen worden gehouden in de beveiligde rechtbank (de Bunker) in Osdorp, tenzij wordt vermeld dat ze op de rechtbank aan de Parnassusweg zijn. Zittingen beginnen in principe om 10.00 uur, tenzij anders aangegeven. Let op: de planning kan aan verandering onderhevig zijn. Het aantal plaatsen op de publieke tribune is beperkt, zie ook onder Zitting bijwonen.

Datum

Omschrijving

Maandag 19 februari (start 11.00 uur)
Dinsdag 20 februari (start 13.00 uur)
Donderdag 22 februari
Vrijdag 23 februari (15.00 uur, Parnassusweg)

Getuigenverhoor S. Holleeder
Getuigenverhoor S. Holleeder
Ondervraging W. Holleeder over eigen verklaringen door OM
Beslissing op een verzoek van de verdediging (korte zitting)

Maandag 12 maart
Vrijdag 16 maart

Getuigenverhoor A. Holleeder
Getuigenverhoor A. Holleeder

Vrijdag 23 maart

Getuigenverhoor A. Holleeder

Maandag 26 maart (Parnassusweg)
Donderdag 29 maart

Reservedag
Getuigenverhoor S. den Hartog

Vrijdag 6 april

Getuigenverhoor S. den Hartog

Maandag 9 april (Parnassusweg)
Donderdag 12 april (Parnassusweg)
Vrijdag 13 april

Horen getuige P.R. de Vries
Horen getuige P.R. de Vries
Reservedag getuigenverhoor

Maandag 23 april
Dinsdag 24 april

Inhoudelijke behandeling
Inhoudelijke behandeling

Vrijdag 11 mei

Reservedag

Ontwikkelingen

Datum         

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

06-02-2018De strafzaak tegen W. Holleeder (Vandros) is van start gegaan. In deze planning (pdf, 112,8 KB) kunt u zien op welke dagen er zittingen zijn. Let op: de planning kan aan verandering onderhevig zijn.
05-02-2018De rechtbank heeft bepaald dat van de ondervraging van verdachte noch visuele, noch audio opnamen gemaakt mogen worden.
29-01-2018Op maandag 5 februari start bij de rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder. De zitting begint om 10.00 uur en vindt plaats in de Bunker, Zuidermolenweg 1 in Amsterdam Osdorp. Publiek kan de zittingen bijwonen, maar alleen als er voldoende plaatsen beschikbaar zijn.
23-12-2017Willem Holleeder wordt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak als eerste ondervraagd. Daarna worden de getuigen gehoordn, waaronder de zussen en ex-vriendin van Holleeder.
23-05-2017Holleeder blijft in voorlopige hechtenis. Hij mag niet nu al de drie jaar gevangenisstraf uitzitten die hij nog open heeft staan.
22-02-20173 getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder worden niet uitsluitend en ook niet al op korte termijn in een openbare zitting gehoord.

 

Procesdeelnemers

 
 

Rechtbank

De volgende rechters behandelen deze zaak:

  • dhr. mr. F.M. Wieland (voorzitter)
  • mw. mr. B.E. Mildner
  • mw. mr. M.A.E. Somsen
  • mw. mr. M.C. Eggink

Openbaar Ministerie

De volgende officieren van justitie behandelen deze zaak:

  • mr. L. Stempher
  • mr. S. Tammes

 

Verdediging

De advocaten van de verdachte zijn mr. S.L.J. Janssen en mr. R. Malewicz.

 

 

Zitting bijwonen

De extra beveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam Osdorp [foto: Hollandse Hoogte]

De rechtszaak vindt plaats in de extra beveiligde zittingszaal in Amsterdam Osdorp (de Bunker), Zuidermolenweg 1.

De behandeling van de zaak is openbaar. In principe is het dan ook mogelijk om de zittingen als publiek bij te wonen. Het aantal plaatsen op de publieke tribune in de Bunker is echter beperkt en journalisten hebben voorrang op andere belangstellenden. Gezien de grote mediabelangstelling voor deze zaak is er daarom geen garantie dat u naar binnen kunt. Vooraf aanmelden is niet nodig. U dient wel een legitimatiebewijs mee te nemen.

Let op: uw mobiele telefoon en andere communicatiemiddelen (laptops, iPads, tablets) mogen het gebouw niet in. Er zijn geen kluisjes om uw spullen in op te bergen.

Voor journalisten gelden andere regels, mits geaccrediteerd. Lees meer over de accreditatieregeling in dit nieuwsbericht.

 

Persvoorlichting rechtbank Amsterdam

 
 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Amsterdam

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

 

 

Nieuwsberichten over de strafzaak tegen Willem Holleeder - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuwsberichten over de strafzaak tegen Willem Holleeder

 

 

Planning strafzaak tegen W. Holleeder https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Planning-strafzaak-tegen-W.-Holleeder-(Vandros).aspxAmsterdam5-2-2018 23:00:00<p>De strafzaak tegen W. Holleeder (Vandros) is van start gegaan. In <a title="Planning%20Vandros.pdf" href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Documents/Planning%20Vandros.pdf">deze planning  <span class="rnl-file-properties">(pdf, 112,8 KB)</span></a>, die continu actueel wordt gehouden, kunt u zien op welke dagen er zittingen zijn. De zittingen worden gehouden in de beveiligde rechtbank (de Bunker) in Osdorp, tenzij wordt vermeld dat ze op de rechtbank aan de Parnassusweg zijn. De zittingen beginnen in principe om 10.00 uur, tenzij anders is aangegeven. Let op: de planning kan aan verandering onderhevig zijn.</p><p>Wilt u een zitting bijwonen? Dat kan, maar er is een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. U leest het in <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Start-inhoudelijke-behandeling-zaak-tegen-Willem-Holleeder.aspx">dit bericht</a> dat wij op 29 januari hebben geplaatst.</p>
Start inhoudelijke behandeling zaak tegen Willem Holleederhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Start-inhoudelijke-behandeling-zaak-tegen-Willem-Holleeder.aspxAmsterdam28-1-2018 23:00:00<p>Op maandag 5 februari start bij de rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder. De zitting begint om 10.00 uur en vindt plaats in de Bunker, Zuidermolenweg 1 in Amsterdam Osdorp. Publiek kan de zittingen bijwonen, maar alleen als er voldoende plaatsen beschikbaar zijn. </p>
Holleeder wordt als eerste ondervraagdhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Holleeder-wordt-als-eerste-ondervraagd.aspxAmsterdam20-12-2017 23:00:00<p>Willem Holleeder wordt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak februari volgend jaar als eerste ondervraagd. Pas daarna zal de rechtbank de getuigen horen, waaronder de zussen en ex-vriendin van Holleeder.</p>
Holleeder blijft in voorlopige hechtenishttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Holleeder-blijft-in-voorlopige-hechtenis.aspxAmsterdam22-5-2017 22:00:00<p>Holleeder blijft in voorlopige hechtenis. Hij mag niet nu al de drie jaar gevangenisstraf uitzitten die hij nog open heeft staan. Dat heeft de rechtbank bepaald.</p>
Beslissing op verzoeken OM in zaak Holleederhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Beslissing-op-verzoeken-OM-in-zaak-Holleeder.aspxAmsterdam21-2-2017 23:00:00<p>Drie getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder worden niet uitsluitend en ook niet al op korte termijn in een openbare zitting gehoord. Een verzoek daartoe van de officier van justitie is door de rechtbank afgewezen.</p>