Strafzaak tegen Willem Holleeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Strafzaak tegen Willem Holleeder

Stand van zaken

Zittingszaal in de extra beveiligde rechtbank de Bunker [foto: Hollandse Hoogte]

Op 5 februari 2018 ging de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder van start. Daaraan vooraf gingen 14 pro-formazittingen. De meeste zittingen vinden plaats in de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Zitting bijwonen

De behandeling van de zaak is openbaar. In principe is het dan ook mogelijk om de zittingen als publiek bij te wonen. Dat kan in de Bunker (adres: Zuidermolenweg 1, Amsterdam Osdorp), waar de meeste zittingen plaatsvinden, of via een videoverbinding in de rechtbank aan de Parnassusweg (de hoofdingang is gelegen aan de Fred. Roeskestraat).

Zitting bijwonen in de Bunker

Het aantal plaatsen op de publieke tribune in de Bunker is zeer beperkt en journalisten hebben voorrang op andere belangstellenden. Er is daarom geen garantie dat u naar binnen kunt.

Let op: uw mobiele telefoon en andere communicatiemiddelen (laptops, tablets) mogen het gebouw niet in. Er zijn geen kluisjes om uw spullen in op te bergen.

Vooraf aanmelden is niet mogelijk. U dient een legitimatiebewijs mee te nemen. Er is geen eetgelegenheid in de Bunker.

Zitting volgen via de videoverbinding

Op zeer drukke dagen kan de zaak ook worden gevolgd in de rechtbank aan de Parnassusweg via een live videoverbinding. Op deze website en via het Twitter-account van de rechtbank Amsterdam wordt aangekondigd wanneer van deze voorziening gebruik kan worden gemaakt.
Ook op de Parnassusweg geldt dat het aantal plaatsen beperkt is en dat er dan ook geen garantie is dat u naar binnen kunt. Vooraf aanmelden is niet mogelijk. U dient een legitimatiebewijs mee te nemen.

Let op: Mobiele telefoons en andere (draagbare) communicatiemiddelen mogen in de zaal niet ingeschakeld zijn. Ook is het niet toegestaan om beeld- of geluidsopnames te maken. Dit verbod geldt niet alleen in de zaal, maar ook in de hal en alle andere ruimtes in de rechtbank.

Zitting bijwonen als pers

Journalisten dienen zich vooraf te accrediteren. Neem hiervoor contact op met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam via 088-3611440 of info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

     

 

Agenda

De actuele planning vindt u hieronder. Alle data staan ook in dit overzicht (pdf, 376,1 KB). De planning wijzigt regelmatig. De meeste zittingen worden gehouden in de beveiligde rechtbank (de Bunker) in Osdorp. Een enkele keer vindt de zitting plaats op de rechtbank aan de Parnassusweg. De zittingen beginnen standaard om 10.00 uur, tenzij anders aangegeven. Let op: het aantal plaatsen op de publieke tribune is beperkt, zie ook hierboven onder 'Zitting bijwonen'.

 

>Alles uitklappen
 • Datum Omschrijving

  Maandag 3 september
  Dinsdag 4 september
  Donderdag 6 september
  Vrijdag 7 september

  Dossier Enclave (moord Endstra en poging doodslag Denneboom)
  Vervallen
  Dossier Enclave (moord Endstra en poging doodslag Denneboom)
  Dossier Boeddha en Fazant (poging moord en moord op Mieremet)
  Maandag 10 september
  Dinsdag 11 september
  Donderdag 13 september
  Vrijdag 14 september
  Vervallen
  Vervallen
  Reactie OM op verzoek opheffing voorlopige hechtenis
  Reservedag
  Maandag 1 oktober
  Dinsdag 2 oktober
  Donderdag 4 oktober
  Vrijdag 5 oktober

  Dossiers Agenda en Perugia (moord Houtman en Van der Bijl)
  Dossiers Agenda en Perugia (moord Houtman en Van der Bijl)
  Dossiers Agenda en Perugia (moord Houtman en Van der Bijl)

  Getuigenverhoor Ariën Kaale
  Maandag 8 oktober
  Dinsdag 9 oktober
  Donderdag 11 oktober
  Vrijdag 12 oktober

  Getuigenverhoor Peter la S.
  Getuigenverhoor Peter la S.
  Getuigenverhoor Peter la S.
  Getuigenverhoor Peter la S. en Fred R.

  Maandag 15 oktober
  Dinsdag 16 oktober
  Donderdag 18 oktober
  Vrijdag 19 oktober 

  Getuigenverhoor Fred R.
  Getuigenverhoor Fred R.                
  Geen zitting 

  Reservedag

  Maandag 22 oktober
  Dinsdag 23 oktober
  Donderdag 25 oktober
  Vrijdag 26 oktober 

  Geen zitting
  Geen zitting
  Geen zitting
  Geen zitting

  Maandag 29 oktober
  Dinsdag 30 oktober
  Donderdag 1 november
  Vrijdag 2 november 

  Geen zitting
  Geen zitting
  Geen zitting
  Geen zitting

  Maandag 5 november
  Dinsdag 6 november
  Donderdag 8 november
  Geen zitting
  Geen zitting
  Geen zitting
  Maandag 12 november
  Dinsdag 13 november
  Donderdag 15 november
  Inhoudelijke behandeling
  Inhoudelijke behandeling
  Inhoudelijke behandeling

  Maandag 19 november
  Dinsdag 20 november
  Donderdag 22 november
  Vrijdag 23 november

  Inhoudelijke behandeling
  Inhoudelijke behandeling
  Inhoudelijke behandeling
  Getuigenverhoor Astrid Holleeder (ochtend) en Sonja Holleeder (middag: start 13.00 uur)

  Maandag 26 november
  Dinsdag 27 november
  Woensdag 28 november
  Donderdag 29 november
  Vrijdag 30 november

  Reservedag
  Getuigenverhoor Sandra den Hartog (middag)
  Geen zitting
  Getuigenverhoor Astrid Holleeder (ochtend) en Sonja Holleeder (middag: start 13.00 uur)
  Geen zitting

  Reservedagen

  In week 49, 50 en 51.

Procedure

 1. Pro-formazittingen Genomen stap
 2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Actieve stap
 3. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

 

Laatste nieuws

Geen verdere openheid over overeenkomsten OM en Sonja Holleeder

Sonja Holleeder – getuige in het proces tegen Willem Holleeder – en het Openbaar Ministerie hoeven geen verdere openheid van zaken te geven over de transactie en de strafbeschikking die zij in 2011 en 2016 overeen zijn gekomen. Dat heeft de rechtbank vandaag beslist. Daarmee wordt een verzoek van de verdediging van Willem Holleeder afgewezen.

 

De strafzitting: hoe komt een uitspraak van de rechter tot stand?

De officier van justitie vertelt waarvan hij de verdachte verdenkt. De rechter ondervraagt de verdachte en doet onderzoek. De officier van justitie vertelt of/waarom hij de verdachte schuldig vindt en welke straf/maatregel passend is. De advocaat verdedigt de verdachte en vertelt hoe hij tegen de zaak aankijkt. De verdachte krijgt het laatste woord.

Ontwikkelingen

Datum         

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

28-06-2018De voorlopige hechtenis van Willem Holleeder in het eerste dossier van zijn strafzaak, wordt niet opgeheven. De rechtbank heeft het verzoek daartoe van de advocaten van Holleeder afgewezen.
23-03-2018De rechtbank heeft beslist dat Sonja Holleeder – getuige in het proces tegen Willem Holleeder – en het Openbaar Ministerie geen verdere openheid van zaken hoeven te geven over de transactie en de strafbeschikking die zij in 2011 en 2016 overeen zijn gekomen. Daarmee wordt een verzoek van de verdediging van Willem Holleeder afgewezen.
21-03-2018Vanaf vrijdag 23 maart kan het strafproces tegen Willem Holleeder de komende tijd ook worden gevolgd in de rechtbank aan de Parnassusweg via een live videoverbinding. Net als in de Bunker is ook hier het aantal plaatsen beperkt.
23-02-2018De rechtbank bepaalt, naar aanleiding van een verzoek van de verdediging, dat het OM meer informatie moet geven over de afspraken met Sonja Holleeder. Het proces-verbaal hierover moet uiterlijk 9 maart door het OM aan de rechtbank overlegd worden.
06-02-2018De strafzaak tegen W. Holleeder (Vandros) is van start gegaan. In deze planning (pdf, 376,1 KB) kunt u zien op welke dagen er zittingen zijn. Let op: de planning kan aan verandering onderhevig zijn.
05-02-2018De rechtbank heeft bepaald dat van de ondervraging van verdachte noch visuele, noch audio opnamen gemaakt mogen worden.
29-01-2018Op maandag 5 februari start bij de rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder. De zitting begint om 10.00 uur en vindt plaats in de Bunker, Zuidermolenweg 1 in Amsterdam Osdorp. Publiek kan de zittingen bijwonen, maar alleen als er voldoende plaatsen beschikbaar zijn.
23-12-2017Willem Holleeder wordt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak als eerste ondervraagd. Daarna worden de getuigen gehoord, waaronder de zussen en ex-vriendin van Holleeder.
23-05-2017Holleeder blijft in voorlopige hechtenis. Hij mag niet nu al de drie jaar gevangenisstraf uitzitten die hij nog open heeft staan.
22-02-20173 getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder worden niet uitsluitend en ook niet al op korte termijn in een openbare zitting gehoord.

 

Procesdeelnemers

 
 

Rechtbank

De volgende rechters behandelen deze zaak:

 • dhr. mr. F.M. Wieland (voorzitter)
 • mw. mr. B.E. Mildner
 • mw. mr. M.A.E. Somsen
 • mw. mr. M.C. Eggink

Openbaar Ministerie

De volgende officieren van justitie behandelen deze zaak:

 • mr. L. Stempher
 • mr. S. Tammes

 

Verdediging

De advocaten van de verdachte zijn mr. S.L.J. Janssen en mr. R. Malewicz.

 

     

Persvoorlichting rechtbank Amsterdam

 
 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Amsterdam

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

 

 

Nieuwsberichten over de strafzaak tegen Willem Holleeder - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuwsberichten over de strafzaak tegen Willem Holleeder

 

 

Geen verdere openheid over overeenkomsten OM en Sonja Holleederhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Geen-verdere-openheid-over-overeenkomsten-OM-en-Sonja-Holleeder.aspxAmsterdam22-3-2018 23:00:00<p>Sonja Holleeder – getuige in het proces tegen Willem Holleeder – en het Openbaar Ministerie hoeven geen verdere openheid van zaken te geven over de transactie en de strafbeschikking die zij in 2011 en 2016 overeen zijn gekomen. Dat heeft de rechtbank vandaag beslist. Daarmee wordt een verzoek van de verdediging van Willem Holleeder afgewezen. </p>
Proces Holleeder te volgen via videoverbindinghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Proces-Holleeder-te-volgen-via-videoverbinding.aspxAmsterdam20-3-2018 23:00:00<p>Vanaf aanstaande vrijdag 23 maart kan het strafproces tegen Willem Holleeder de komende tijd ook worden gevolgd in de rechtbank aan de Parnassusweg via een live videoverbinding. Net als in de Bunker is ook hier het aantal plaatsen beperkt. Er is dan ook helaas geen garantie te geven dat u als bezoeker naar binnen kunt. </p>
OM moet meer informatie geven over afspraken met Sonja Holleederhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/OM-moet-meer-informatie-geven-over-afspraken-met-Sonja-Holleeder.aspxAmsterdam22-2-2018 23:00:00<p>Het Openbaar Ministerie moet meer informatie geven over de afspraken die zijn gemaakt met Sonja Holleeder in aanloop naar het proces tegen Willem Holleeder. Specifiek moet het OM de vraag beantwoorden of, en zo ja, wat voor afspraken er zijn gemaakt over de inhoud van haar verklaringen, in aanvulling op de afspraak dat zij vrij kan verklaren zonder strafrechtelijke gevolgen. Dat heeft de rechtbank bepaald naar aanleiding van een verzoek van de verdediging. </p>
Planning strafzaak tegen W. Holleeder https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Planning-strafzaak-tegen-W.-Holleeder-(Vandros).aspxAmsterdam5-2-2018 23:00:00<p>De strafzaak tegen W. Holleeder (Vandros) is van start gegaan. In <a title="Planning%20Vandros.pdf" href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Documents/Planning%20Vandros.pdf">deze planning  <span class="rnl-file-properties">(pdf, 112,8 KB)</span></a>, die continu actueel wordt gehouden, kunt u zien op welke dagen er zittingen zijn. De zittingen worden gehouden in de beveiligde rechtbank (de Bunker) in Osdorp, tenzij wordt vermeld dat ze op de rechtbank aan de Parnassusweg zijn. De zittingen beginnen in principe om 10.00 uur, tenzij anders is aangegeven. Let op: de planning kan aan verandering onderhevig zijn.</p><p>Wilt u een zitting bijwonen? Dat kan, maar er is een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. U leest het in <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Start-inhoudelijke-behandeling-zaak-tegen-Willem-Holleeder.aspx">dit bericht</a> dat wij op 29 januari hebben geplaatst.</p>
Start inhoudelijke behandeling zaak tegen Willem Holleederhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Start-inhoudelijke-behandeling-zaak-tegen-Willem-Holleeder.aspxAmsterdam28-1-2018 23:00:00<p>Op maandag 5 februari start bij de rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder. De zitting begint om 10.00 uur en vindt plaats in de Bunker, Zuidermolenweg 1 in Amsterdam Osdorp. Publiek kan de zittingen bijwonen, maar alleen als er voldoende plaatsen beschikbaar zijn. </p>
Holleeder wordt als eerste ondervraagdhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Holleeder-wordt-als-eerste-ondervraagd.aspxAmsterdam20-12-2017 23:00:00<p>Willem Holleeder wordt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak februari volgend jaar als eerste ondervraagd. Pas daarna zal de rechtbank de getuigen horen, waaronder de zussen en ex-vriendin van Holleeder.</p>
Holleeder blijft in voorlopige hechtenishttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Holleeder-blijft-in-voorlopige-hechtenis.aspxAmsterdam22-5-2017 22:00:00<p>Holleeder blijft in voorlopige hechtenis. Hij mag niet nu al de drie jaar gevangenisstraf uitzitten die hij nog open heeft staan. Dat heeft de rechtbank bepaald.</p>
Beslissing op verzoeken OM in zaak Holleederhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Beslissing-op-verzoeken-OM-in-zaak-Holleeder.aspxAmsterdam21-2-2017 23:00:00<p>Drie getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder worden niet uitsluitend en ook niet al op korte termijn in een openbare zitting gehoord. Een verzoek daartoe van de officier van justitie is door de rechtbank afgewezen.</p>