Laden...

Voor advocaten en juristen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor advocaten en juristen

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Mondkapje en anderhalve meter afstand zijn verplicht in de gebouwen van de Rechtspraak. Wilt u een zitting bijwonen als publiek? Dan meldt u zich aan via dit aanmeldformulier. Journalisten melden zich bij de afdeling communicatie van rechtbank, hof of college. Het is niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien.

 

 

Veilig Mailen met de Rechtspraak

Vanaf 1 februari 2022 is er geen faxverkeer meer mogelijk met de Rechtspraak. Via Veilig Mailen stuurt en ontvangt u veilig persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Een stuk dat ondertekend moet worden, stuurt u na per post.

 

 

Inloggen bij de Rechtspraak

Via de inlogpagina heeft u toegang tot alle digitale diensten van de Rechtspraak. Van digitaal procederen tot het raadplegen van (rol)journalen.

Digitale toegankelijkheid rechtspraak

De Rechtspraak werkt aan digitale toegankelijkheid. Zaken indienen, processtukken uitwisselen, corresponderen met de Rechtspraak en het dossier inzien, kan steeds meer digitaal.

Vanaf 1 februari 2022 kunt u als advocaat op vrijwillige basis digitaal communiceren in verplichte zorg-zaken. Lees meer over de pilot bij rechtbank Gelderland.

 

 

Vanaf 15 november 2021 kunt u bij alle rechtbanken digitaal een beslagrekest indienen.

 

 

Suggesties vanwege bezoek aan gerechtsgebouw

Als advocaat of jurist bezoekt u regelmatig onze gerechtsgebouwen. Heeft u suggesties over hoe de inrichting beter kan? De Rechtspraak hoort het graag. Denk bijvoorbeeld aan de toegankelijkheid van toiletten, de beschikbare wachtruimtes of de aanwezigheid van beeldschermen tijdens een zitting.

Laat uw suggestie(s) achter, door een e-mail te sturen naar de betreffende rechtbank, gerechtshof of bijzonder college

Meldpunt dreiging advocaten en journalisten

Het is van belang voor de Rechtspraak dat ook advocaten en journalisten zich veilig voelen in de gerechtsgebouwen. Daarom is per gerecht een meldpunt ingesteld waar advocaten en journalisten direct aan de beveiliging(scoördinator) kunnen melden dat zij een onveiligheidsgevoel, een dreiging of kwetsbaarheid ervaren. De contactgegevens van dit meldpunt per gerecht zijn gedeeld met de relevante beroepsverenigingen en kunt u via die weg vinden.

Het is van belang om duidelijk te maken dat dit meldpunt geen vervanging is voor de procedure in de landelijke procesreglementen, maar een aanvulling waarbij sneller en direct contact gelegd kan worden met de beveiliging(scoördinator). In de procesreglementen is opgenomen dat een partij zo spoedig mogelijk en gemotiveerd de aanwezigheid van de parketpolitie aan de griffie van de rechtbank verzoekt indien deze partij de aanwezigheid op de mondelinge behandeling wenselijk acht. Deze procedure blijft ongewijzigd.

Als advocaten en journalisten reeds in het gebouw aanwezig zijn en een acute situatie zich voordoet, dan kunnen zij dit zoals gebruikelijk terecht bij de bode en/of de beveiliging.

 

 

Reglementen, procedures, formulieren

Civiel recht


Regels en procedures per gerecht

De reglementen, procedures en formulieren zijn landelijk. Gerechten hebben zelf aanvullende/afwijkende procedures en regelingen. Bekijk de regels en procedures van het gerecht.

 Contactgegevens


 

Nieuws voor advocaten en juristen - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws voor advocaten en juristen

 

 

Richtlijn voor sanctionering van schending van essentiele informatieplichten gepubliceerdRichtlijn voor sanctionering van schending van essentiele informatieplichten gepubliceerdhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Richtlijn-voor-sanctionering-van-schending-van-essentiele-informatieplichten-gepubliceerd.aspxDen Haag16-12-2021 23:00:00In reactie op de uitleg van de Hoge Raad op prejudiciële vragen, is vandaag op rechtspraak.nl de Richtlijn Sanctiemodel essentiële informatieplichten gepubliceerd. <span>In reactie op de <a href="http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2021:1677">ECLI:NL:HR:2021:1677</a> op prejudiciële vragen, is vandaag op rechtspraak.nl de Richtlijn Sanctiemodel essentiële informatieplichten gepubliceerd. Deze richtlijn is een belangrijk hulpmiddel voor rechters bij zaken die raken aan een aantal bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek die gaan over de bescherming van consumenten bij op afstand of buiten de verkoopruimte gesloten overeenkomsten, zoals telefonisch tot stand gekomen overeenkomsten of aankopen in een webshop. </span>
Nieuwe coronamaatregelen niet van invloed op doorgang rechtszakenNieuwe coronamaatregelen niet van invloed op doorgang rechtszakenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Nieuwe-coronamaatregelen-niet-van-invloed-op-doorgang-rechtszaken.aspxDen Haag27-11-2021 23:00:00De aanvullende maatregelen van de rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Ook na 17 uur blijven gerechtsgebouwen toegankelijk voor rechtzoekenden en juridisch professionals.<p>De aanvullende maatregelen van de rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, dus ook na 17 uur blijven gerechtsgebouwen toegankelijk voor rechtzoekenden en juridisch professionals. Alle gebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. Mondkapjes zijn in de publieke ruimtes verplicht. Er hoeft geen coronatoegangsbewijs te worden getoond.</p>
Nieuwe coronamaatregelen hebben geen directe gevolgen voor RechtspraakNieuwe coronamaatregelen hebben geen directe gevolgen voor Rechtspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Nieuwe-coronamaatregelen-hebben-geen-directe-gevolgen-voor-Rechtspraak.aspxDen Haag14-11-2021 23:00:00De aangekondigde aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. <p>De door het kabinet aangekondigde aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. De al geldende maatregelen blijven van kracht, zoals het verplicht dragen van een mondkapje in de publieke ruimtes van de gerechtsgebouwen. Ook wordt in gerechtsgebouwen de anderhalvemeternorm gehanteerd. Het is niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien. <br></p>

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een nieuwsbrief met het belangrijkste rechtspraaknieuws van de afgelopen week.

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.