U bent niet verplicht om naar de zitting te komen, maar het wordt wel aangeraden. Uw mondelinge toelichting en antwoord op vragen kunnen invloed hebben op de beoordeling van het verzoek.
Andere aanwezigen bij de zitting
Advocaat of andere gemachtigde
Laat u zich bij de mondelinge behandeling vertegenwoordigen door een juridisch adviseur of iemand anders die op de hoogte is van de zaak? Geef deze
gemachtigde dan een schriftelijke volmacht mee. Heeft u een advocaat, dan is geen volmacht nodig.
Getuigen
Tijdens de zitting worden geen getuigen gehoord. U mag betrokkenen meenemen, maar zij zijn dan toehoorders en geen getuigen.
Andere geïnteresseerden
De zitting is in principe openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. Zittingen over personen- en familierecht zijn niet openbaar. Bijvoorbeeld over curatele, bewind en mentorschap.
De mondelinge behandeling
Tijdens de mondelinge behandeling stelt de kantonrechter vragen. De andere partij en de belanghebbende(n) mogen daarop reageren.
3 methoden van conflictoplossing
Tijdens de zitting onderzoekt de rechter met beide partijen welke oplossingsmethode in deze situatie het beste lijkt te passen:
- Schikking:
De kantonrechter kan een voorlopig oordeel over de zaak geven. Hij vertelt hoe hij tegen de zaak aankijkt. Vaak stelt hij dan de partijen in de gelegenheid om samen tot een oplossing (schikking) te komen. Als beide partijen dat willen, onderbreekt de kantonrechter daarvoor de zitting. Buiten de rechtszaal (‘op de gang’), probeert u er samen uit te komen.
Op de afgesproken tijd komt u weer terug in de rechtszaal. Heeft u samen een oplossing gevonden, dan wordt deze schikking op papier gezet, in een proces-verbaal. U en de verweerder ondertekenen dit. Een kopie van het proces-verbaal krijgt u toegestuurd. De schikking is een bindende afspraak. U en de verweerder moeten die afspraak nakomen.
-
Uitspraak van de kantonrechter:
De kantonrechter kan een oordeel geven over het verzoek, of hij het toewijst of afwijst. Dit doet hij in een uitspraak (vonnis). Hij zegt dan tijdens de zitting wanneer de uitspraak volgt (beschikking). Meestal is dat binnen 3 weken na de zitting.
-
Mediation naast rechtspraak:
Een gerechtelijke procedure richt zich op de juridische aspecten van een conflict en gaat vaak alleen over het verleden. Met mediation zoekt u samen met de verweerder naar een toekomstgerichte oplossing voor alle aspecten van het conflict. Soms is mediation sneller en goedkoper dan een juridische procedure. Daarom kijkt de kantonrechter of uw zaak zich misschien leent voor
mediation naast rechtspraak. U kunt ook zelf aangeven dat u mediation wilt.