Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een rechtszaak door een hogere rechter. Bent u het niet eens met een vonnis, beschikking of uitspraak in uw zaak? Meestal kunt u hiertegen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof of bijzonder college.
Door het coronavirus kunnen procedures en regelingen anders zijn dan normaal.
Bent u het niet eens met een uitspraak (beschikking of vonnis) van de kantonrechter of de civiele rechter? Dan kunt u in de meeste gevallen in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.
Civiele zaken zijn bijvoorbeeld zaken over arbeidsrecht, huurrecht, burenrecht, verzekeringen en overeenkomsten.
Familiezaken zijn civiele zaken die specifiek betrekking hebben op familiekwesties, bijvoorbeeld zaken over echtscheiding, alimentatie, omgangsregeling met kinderen, uithuisplaatsing en ondertoezichtstelling van kinderen.
Bent u het niet eens met de uitspraak (vonnis) van de rechter in uw strafzaak? U kunt dan in hoger beroep bij het gerechtshof.
Welk gerecht het hoger beroep behandelt, is afhankelijk van het soort zaak:
Niet eens met de uitspraak in uw belastingzaak? Het gerechtshof behandelt uw zaak in hoger beroep.
Niet eens met de uitspraak in uw zaak over studiefinanciering, socialezekerheidsrecht of ambtenarenrecht? De Centrale Raad van Beroep (CRvB) behandelt uw zaak in hoger beroep.
Niet eens met de uitspraak in uw zaak die te maken heeft met de Mededingingswet, Postwet, Warenwet, Telecommunicatiewet of financiële toezichtwetgeving? Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) behandelt het hoger beroep. Het CBb doet ook de tuchtrechtspraak voor accountants en het hoger beroep over de Meststoffenwet.
Niet eens met de uitspraak in de overige zaken in het bestuursrecht, zoals vreemdelingenzaken? De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandelt die zaken in hoger beroep.
Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.
Bij mediation in strafzaken gaan verdachte en slachtoffer vrijwillig met elkaar in gesprek onder begeleiding van 2 mediators. Het doel van de mediation is herstel, het komt niet in plaats van een strafprocedure. Het kan gaan om emotioneel herstel, maar ook om materieel of financieel herstel. Voorwaarde voor deze vorm van mediation is dat de verdachte verantwoordelijkheid neemt voor wat is gebeurd en dat het slachtoffer met de verdachte in gesprek wil. Mediation in strafzaken is kosteloos voor beide partijen.
Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.