Laden...

Algemene voorwaarden deponeren of opvragen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn 'de kleine lettertjes' die horen bij een overeenkomst. Bijvoorbeeld afspraken over de betaling, levering, bedenktijd, garantie, aansprakelijkheid, reparatie en klachten, of over een huurovereenkomst. Ondernemers en zzp’ers kunnen hun algemene voorwaarden bij de rechtbank inschrijven (deponeren). Consumenten, klanten en leveranciers kunnen ze bij de rechtbank opvragen.

Algemene voorwaarden deponeren

  • Als ondernemer of zzp'er kunt u uw algemene voorwaarden bij elke rechtbank in Nederland inschrijven (deponeren). Kijk bij de rechtbank hoe u dit kunt doen. Voor het deponeren van algemene voorwaarden betaalt u griffierecht (kijk bij 'Aktes').
  • Heeft u bijvoorbeeld niet alleen algemene inkoopvoorwaarden, maar ook verkoopvoorwaarden, dan moet u deze los van elkaar indienen bij de rechtbank om ze te deponeren.
  • Na het deponeren ontvangt u een depotnummer. Daarmee kunnen bijvoorbeeld consumenten, klanten en leveranciers uw algemene voorwaarden bij de rechtbank opvragen.
U kunt uw algemene voorwaarden ook deponeren bij de Kamer van Koophandel in plaats van bij de rechtbank.

Algemene voorwaarden opstellen

  • Als ondernemer of zzp'er bent u volgens de wet niet verplicht algemene voorwaarden te hebben. Wel kunt u met algemene voorwaarden voorkomen dat er een conflict ontstaat over uw geleverde product of dienst. En bent u lid van een brancheorganisatie, dan kan deze u verplichten algemene voorwaarden te gebruiken.
  • U kunt uw algemene voorwaarden zelf opstellen, bijvoorbeeld met een voorbeeld van een beroepsvereniging. Let op geldigheid, bijvoorbeeld of de voorwaarden redelijk zijn en bedingen die niet of alleen in uitzonderlijke situaties geldig zijn (en daarom op de grijze en zwarte lijst in de wet staan.
  • Heeft u niet voldoende juridische kennis, laat uw algemene voorwaarden dan controleren door een juridisch adviseur. Of laat uw voorwaarden helemaal door hem opstellen.
  • Door veranderde wetten en regels kan een voorwaarde van u niet meer geldig zijn. Komt u er dan niet uit met uw klant, dan kan hij naar de rechter. Daarom is het belangrijk uw algemene voorwaarden af en toe te laten nakijken door een juridisch adviseur.

Algemene voorwaarden opvragen

Als consument, klant of leverancier kunt u algemene voorwaarden van een bedrijf of zzp'er opvragen. U betaalt hier niets voor. Het opvragen werkt als volgt:

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact