Laden...

Loonconflicten, algemeen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Loonconflicten

Betaalt uw werkgever uw loon niet of niet op tijd? Dan kunt u bij de kantonrechter een procedure starten.

Dat kan een spoedprocedure (kort geding) of een uitgebreide procedure zijn. De procedures bij de kantonrechter vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht). Het is niet verplicht een advocaat in te schakelen.

Loonconflicten, algemeen

Als uw werkgever uw loon niet (op tijd) betaalt, heeft u niet alleen recht op het loon, maar ook op de wettelijke verhoging en de wettelijke rente.

Verjaring

U kunt uw loon opeisen tot 5 jaar nadat de werkgever verplicht was het aan u te betalen. Schrijft u uw werkgever binnen die tijd een aangetekende brief waarin u aanspraak blijft maken op het achterstallige salaris, dan begint de verjaringstermijn van 5 jaar opnieuw te lopen.

Wettelijke verhoging

Wettelijke verhoging is de boete die de werkgever moet betalen vanaf de 4de werkdag dat hij het loon te laat betaalt. De werkgever hoeft geen verhoging te betalen als de vertraging niet aan hem is te wijten.

Hoogte

Het achterstallige loon wordt elke dag, vanaf de 4de tot en met de 8ste werkdag, verhoogd met 5% over het oorspronkelijke salaris. Voor elke volgende werkdag is de verhoging 1%, ook over het oorspronkelijke salaris. De wettelijke verhoging mag in totaal niet hoger uitkomen dan de helft van het verschuldigde loon. De rechter kan de wettelijke verhoging ook verlagen (matigen) tot een bedrag dat hij redelijk vindt.

Rekenvoorbeeld

De werkgever betaalt het loon 23 dagen te laat. Bovenop het loon moet hij vanaf de 4de dag wettelijke verhoging betalen, dus in totaal over 20 dagen: (5 dagen x 5% =) 25% + (15 dagen x 1% =) 15% = 40%. Na 33 dagen is het maximum van 50% wettelijke verhoging bereikt.

Wanneer is het te laat?

De werkgever moet het loon telkens betalen op de datum die is afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Heeft u daar geen afspraken over, dan moet hij bij een maandloon uiterlijk aan het eind van de volgende maand betaald hebben.

Wettelijke rente

De werknemer heeft ook recht op de wettelijke rente. Het rentebedrag wordt berekend over het verschuldigde loon inclusief de wettelijke verhoging. De rechter kan dit bedrag niet matigen.

Vraag en antwoord

Hoe begin ik een spoedprocedure?

U start een kort geding door een deurwaarder een dagvaarding te laten bezorgen bij de andere partij.

Wat kost een spoedprocedure?

U betaalt als eiser de kosten van de deurwaarder. Ook betaalt u de kosten voor de rechter: de griffierechten.

Hoe lang duurt een spoedprocedure?

De zitting vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De uitspraak volgt daarna meestal binnen 2 weken.

 

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.