Laden...

Non-actiefstelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Non-actiefstelling

Als u op non-actief bent gesteld, kunt u bij de rechter een procedure starten met als doel weer aan het werk te gaan.

De rechter is in dit geval een kantonrechter. De procedure kan een spoedprocedure (kort geding) en/of een uitgebreide procedure zijn. De zaak valt onder het burgerlijk recht (civiel recht). Het is niet verplicht een advocaat in te schakelen.

Non-actiefstelling

Wat is non-actiefstelling (schorsing)?

Bij non-actiefstelling (schorsing) legt een werkgever aan de werknemer een (tijdelijk) verbod op om zijn werkzaamheden uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat de werkgever onderzoek wil doen naar mogelijke misdragingen van de werknemer. Of vanwege een onhoudbare situatie op de werkvloer. De werkgever moet de reden en de duur van de schorsing schriftelijk aan de werknemer laten weten.

 

 

Op non-actief gezet, wat nu?

Bent u het als werknemer niet eens met een non-actiefstelling? Dan kunt u per brief bij uw werkgever protesteren tegen de non-actiefstelling.

Naar de rechter

Weigert uw werkgever om de non-actiefstelling op te heffen? Dan kunt u aan de rechter vragen om een oordeel over de non-actiefstelling. U kunt hiervoor een procedure bij de kantonrechter starten.

 

Hoe kan mediation helpen?

Mediation is soms sneller en goedkoper dan een procedure bij de rechter. Ook tijdens een rechtszaak is het nog mogelijk om te kijken of er met hulp van een mediator een oplossing te vinden is.

 

 

Vraag en antwoord

Wat is een spoedprocedure?

Het kort geding is een versnelde procedure waarin de rechter op korte termijn een voorlopige beslissing geeft.

Wat kost een spoedprocedure?

U betaalt als eiser de kosten van de deurwaarder. Ook betaalt u de kosten voor de rechter: de griffierechten.

Hoe lang duurt een spoedprocedure?

De zitting vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De kantonrechter doet daarna meestal binnen 2 weken uitspraak.


 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Niet voor iedere zaak is een advocaat verplicht.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.