Laden...

Procedures loonconflicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Loonconflicten > Procedures loonconflicten

Betaalt uw werkgever uw loon niet of niet op tijd? Of betaalt hij te weinig loon? Dan kunt u bij de kantonrechter een procedure starten.

Dat kan een spoedprocedure (kort geding) of een uitgebreide procedure zijn. De procedures bij de kantonrechter vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht). U kunt de hulp van een advocaat of (arbeids)jurist inschakelen, maar dit is niet verplicht.

Procedures loonconflicten

Heeft u een conflict met uw werkgever over achterstallig loon? Als u er samen niet uitkomt, kunt u bij de kantonrechter een spoedprocedure en een uitgebreide procedure starten.  

Spoedprocedure (kort geding)

Als u een kort geding aanspant naar aanleiding van een conflict met uw werkgever over de uitbetaling van uw salaris vraagt u de kantonrechter om een snelle maatregel (voorlopige voorziening). U kunt vragen om:

  • betaling van achterstallig loon
  • doorbetaling van loon
  • wettelijke verhoging en wettelijke rente

De voorlopige voorziening geldt tot de rechter in een uitgebreide procedure een definitief oordeel geeft. Als werknemer en werkgever die procedure achterwege laten, accepteren zij het kortgedingvonnis als definitief oordeel.

 

Uitgebreide procedure (bodemprocedure)

In een bodemprocedure vraagt u de kantonrechter om een definitief oordeel te geven over het loonconflict. U kunt vragen om:

  • betaling van achterstallig loon
  • doorbetaling van loon 
  • wettelijke verhoging en wettelijke rente

 

Kosten procedures loonconflicten

Aan de procedures loonconflicten zijn kosten verbonden. Afhankelijk van uw situatie betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak voor de rechter: griffierechten. Daarnaast betaalt u voor een advocaat of mediator als u deze inschakelt.

Doorlooptijd procedures loonconflicten

De zitting in de spoedprocedure vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De kantonrechter doet daarna meestal binnen 2 weken uitspraak.

De zitting in de uitgebreide procedure kan 9 maanden maar ook langer duren. Volgt er hoger beroep dan kost dit minimaal 1 jaar extra.

Vraag en antwoord

Hoe begin ik een spoedprocedure?

U start een kort geding door een deurwaarder een dagvaarding te laten bezorgen bij de andere partij.

Wat kost een spoedprocedure?

U betaalt als eiser de kosten van de deurwaarder. Ook betaalt u de kosten voor de rechter: de griffierechten.

Hoe lang duurt een spoedprocedure?

De zitting vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De uitspraak volgt daarna meestal binnen 2 weken.

 

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Niet voor iedere zaak is een advocaat verplicht.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.