Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Dat kan een spoedprocedure (kort geding) of een uitgebreide procedure zijn. De procedures bij de kantonrechter vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht). Het is niet verplicht een advocaat in te schakelen.
U start een kort geding door een deurwaarder een dagvaarding te laten bezorgen bij de andere partij.
U betaalt als eiser de kosten van de deurwaarder. Ook betaalt u de kosten voor de rechter: de griffierechten.
De zitting vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De uitspraak volgt daarna meestal binnen 2 weken.
U kunt achterstallig loon nog 5 jaar lang opeisen. Als uw werkgever het niet wil betalen, kunt u een bodemprocedure starten bij de kantonrechter. Of u ook recht heeft op betaling van overwerk zal in die procedure door de kantonrechter moeten worden beoordeeld.
Nee. De kantonrechter bepaalt welke verhoging hij redelijk vindt en kan het bedrag verlagen. Hij kijkt daarvoor bijvoorbeeld ook naar de reden van de vertraging.
Dit rentepercentage kan elk half jaar veranderen. U vindt de hoogte van de wettelijke rente via de site van De Nederlandsche Bank (dnb.nl).
Bij een ontslag op staande voet beëindigt de werkgever (of de werknemer) de arbeidsovereenkomst per direct. Daarvoor moet hij een dringende reden hebben die hij bij het ontslag ook direct moet noemen. De werknemer krijgt dan per direct geen loon meer.
Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.