Laden...

Procedures non-actiefstelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Non-actiefstelling > Procedures non-actiefstelling

Bent u op non-actief gesteld en wilt u weer aan het werk? U kunt bij de kantonrechter een spoedprocedure (kort geding) starten voor een snelle beslissing. U kunt ook een uitgebreide procedure beginnen om een definitief oordeel te krijgen over de non-actiefstelling. Een advocaat is bij deze procedures niet verplicht, maar mag wel.

Inhoud


Kort geding (spoedprocedure)

In deze dagvaardingsprocedure vraagt u de kantonrechter om een snelle maatregel (voorlopige voorziening). U kunt bijvoorbeeld eisen:

  • opheffing van de non-actiefstelling en weer toegang tot uw werk
  • doorbetaling van het loon
  • rectificatie

De voorlopige voorziening van de kantonrechter (in kort geding) geldt tot de rechter in de bodemprocedure een definitief oordeel geeft.

  • Als u en uw werkgever het kortgedingvonnis als definitief oordeel accepteren, kan een uitgebreide (bodem)procedure achterwege blijven.
  • Als u en/of uw werkgever het kortgedingvonnis niet accepteren, gaat u in hoger beroep.

Bodemprocedure (uitgebreide procedure)

In deze dagvaardingsprocedure kunt u de rechter vragen om een definitief oordeel te geven over de kwestie die tot de op non-actiefstelling heeft geleid. Bijvoorbeeld: heeft een misdraging wel echt plaatsgevonden? U kunt onder andere eisen: 

  • opheffing van de non-actiefstelling en toegang tot uw werk
  • doorbetaling van het loon 

Bent u het niet eens met de uitspraak in de bodemprocedure? Dan kunt u in hoger beroep gaan.

 

Kosten 

Aan deze procedure zijn kosten verbonden. Als eiser betaalt u de kosten van de deurwaarder. Ook betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: het griffierecht. Daarnaast betaalt u voor een advocaat of mediator als u deze inschakelt.

Doorlooptijd

Spoedprocedure

In de spoedprocedure vindt de zitting over het algemeen binnen enkele weken plaats. De kantonrechter doet daarna meestal binnen 2 weken uitspraak. Volgt er hoger beroep dan kost dit minimaal 1 jaar extra.

Uitgebreide procedure (bodemprocedure)

De bodemprocedure kan 9 maanden, maar ook langer, duren. Volgt er hoger beroep dan kost dit minimaal 1 jaar extra.

 

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.