U start het kort geding over de non-actiefstelling door uw werkgever op te roepen om voor de kantonrechter te verschijnen (dagvaarden). Deze oproep heet een dagvaarding. U bent de eiser.
Gerechtsdeurwaarder
Neem contact op met een gerechtsdeurwaarder, hij kan de dagvaarding schrijven, aan de andere partij uitreiken (betekenen) en naar de kantonrechter sturen.
Voorbereiden
Als voorbereiding op de snelle procedure tegen de non-actiefstelling maakt u een conceptdagvaarding en vult u een aanvraagformulier in.
Conceptdagvaarding
In de conceptdagvaarding staat onder meer:
- wie u dagvaardt en waarom
- waarom u met spoed een uitspraak van de rechter nodig heeft
- wat u vraagt (de vorderingen)
- welke bewijzen u heeft voor uw standpunt
- welke schade u lijdt als gevolg van de schorsing / non-actiefstelling
Vorderingen
U vraagt de kantonrechter om een snelle maatregel (een voorlopige voorziening). U kunt vragen om:
- opheffing van de non-actiefstelling en weer toegang tot uw werk
- doorbetaling van het loon
De voorlopige voorziening geldt tot de rechter in een uitgebreide procedure een definitief oordeel geeft. Als werknemer en werkgever die procedure achterwege laten, accepteren zij het kortgedingvonnis als definitief oordeel.
Aanvraagformulier
U vult het formulier ‘Aanvraag kort geding’ in. U kiest de rechtbank in het werkgebied waar de werkgever is gevestigd of waar u gewoonlijk werkt. Op het formulier kunt u de data invullen waarop u niet naar de zitting kunt komen, indien mogelijk ook de verhinderdata van de werkgever.
Opsturen
Stuur de conceptdagvaarding met bewijsstukken, in drievoud, en het ingevulde aanvraagformulier naar het adres dat op het formulier staat. Bewijsstukken kunnen zijn: uw arbeidsovereenkomst, correspondentie met uw werkgever over de non-actiefstelling en stukken die een eventuele schadeclaim onderbouwen.
Datum zitting
De rechtbank stuurt u een brief met de datum en tijd van de zitting. Laat deze datum zo snel mogelijk aan de werkgever weten door hem een kopie van de brief te sturen.
Dagvaarding uitreiken
De datum en tijd van de zitting vult u op de dagvaarding in. U vraagt een deurwaarder de dagvaarding uit te reiken aan de andere partij. De termijn waarbinnen dit moet gebeuren, heeft u eerder bij de datum en tijd van de zitting doorgekregen.
Is de werkgever bereid vrijwillig naar de zitting te gaan? Dan is een uitreiking van de dagvaarding door de deurwaarder niet nodig.
Na de dagvaarding
Van een eventuele reactie van de andere partij, ontvangt u bericht. U komt naar de geplande zitting.