Laden...

Kosten ontbindingsprocedure

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ontslag > Kosten ontbindingsprocedure

Bereiken werkgever en werknemer geen overeenstemming over het einde van de arbeidsovereenkomst? Dan kan een van beide partijen, meestal de werkgever, naar de kantonrechter stappen voor een ontbindingsprocedure. Tegen een ontslag op staande voet kan de werknemer een zaak starten bij de kantonrechter.

De verzoekschriftprocedures vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht). Het is niet verplicht een advocaat in te schakelen.

Kosten ontbindingsprocedure

Aan de procedure ontbinding arbeidsovereenkomst zijn kosten verbonden. Als u het verzoekschrift indient, betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Daarnaast betaalt u voor een advocaat of mediator als u deze inschakelt.
Als u de rechtszaak verliest, kan de rechter beslissen dat u de proceskosten van de andere partij moet betalen, zoals de kosten voor juridische hulp en griffierechten.

Kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter

Griffierechten zijn kosten die u betaalt voor de behandeling van de zaak door de rechter. De hoogte van het griffierecht hangt onder meer af van de procedure en uw rol in de zaak.


Factoren hoogte griffierecht

Verschillende factoren spelen een rol bij het berekenen van het griffierecht. Het tarief hangt onder meer af van het soort verzoek aan de rechter:

  • Verzoek van onbepaalde waarde – u wilt dat de tegenpartij iets doet of ergens mee stopt. U vraagt als werkgever aan de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
  • Verzoek van bepaalde waarde – u eist een geldbedrag van de tegenpartij. U wilt als werknemer bijvoorbeeld een ontslagvergoeding.

Wanneer geldt welk tarief?

De tarieven 2021 gelden voor:

  • dagvaardingszaken waarvan de (rol)zitting op of na 1 januari 2021 plaatsvindt
  • verzoekschriften ingediend op of na 1 januari 2021

Vindt de (rol)zitting van een dagvaardingszaak op of na 1 januari 2022 plaats? Dan geldt het tarief van 2022. Dit geld ook voor verzoekschriften die op of na 1 januari 2022 worden ingediend.

 


Griffierecht betalen

Het griffierecht moet binnen 4 weken betaald zijn. Bij verzoekschriften geldt deze termijn vanaf de datum dat u het verzoekschrift heeft ingediend. Als u het griffierecht niet op tijd betaalt, kan de rechtbank of het gerechtshof beslissen de zaak inhoudelijk niet in behandeling te nemen. U moet dan nog wel het griffierecht betalen. De datum waarop het griffierecht bij de rechtbank binnen moet zijn, staat samen met de IBAN van de rechtbank vermeld op de griffienota.

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedures niet verplicht, maar het kan verstandig zijn deskundig advies te vragen aan een advocaat of andere juridisch adviseur.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.