Laden...

Kosten ontbindingsprocedure

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ontslag > Kosten ontbindingsprocedure

Als werkgever en werknemer samen geen overeenstemming bereiken over het einde van de arbeidsovereenkomst, kunnen zij allebei een ontslagprocedure starten. De te volgen procedure, bij het UWV of de kantonrechter, is afhankelijk van de situatie.

Procedures bij de kantonrechter vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht). De UWV-procedure valt onder het bestuursrecht. In beide gevallen is het niet verplicht een advocaat in te schakelen.

Kosten ontbindingsprocedure

Aan de procedure ontbinding arbeidsovereenkomst zijn kosten verbonden. Als u het verzoekschrift indient, betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Daarnaast betaalt u voor een advocaat of mediator als u deze inschakelt.
Als u de rechtszaak verliest, kan de rechter beslissen dat u de proceskosten van de andere partij moet betalen, zoals de kosten voor juridische hulp en griffierechten.

Kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter

Griffierechten zijn kosten die u betaalt voor de behandeling van de zaak door de rechter. De hoogte van het griffierecht hangt onder meer af van de procedure en uw rol in de zaak.


Factoren hoogte griffierecht

Verschillende factoren spelen een rol bij het berekenen van het griffierecht. Het tarief hangt onder meer af van het soort verzoek aan de rechter:

  • Verzoek van onbepaalde waarde – u wilt dat de tegenpartij iets doet of ergens mee stopt. U vraagt als werkgever aan de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
  • Verzoek van bepaalde waarde – u eist een geldbedrag van de tegenpartij. U wilt als werknemer bijvoorbeeld een ontslagvergoeding.

Verzoek van onbepaalde waarde én bepaalde waarde

Vraagt u als werknemer in het verzoek tot ontbinding ook om een ontslagvergoeding? De hoogte van de gevraagde vergoeding bepaalt dan het griffierecht.

Dient u als werkgever een verzoek tot ontbinding in? Dan geldt het tarief voor onbepaalde waarde. Ook als u een vergoeding aan de werknemer heeft aangeboden.


Wanneer geldt welk tarief?

De tarieven 2021 gelden voor:

  • dagvaardingszaken waarvan de (rol)zitting op of na 1 januari 2021 plaatsvindt
  • verzoekschriften ingediend op of na 1 januari 2021

 


Griffierecht betalen

Het griffierecht moet binnen 4 weken betaald zijn. Bij verzoekschriften geldt deze termijn vanaf de datum dat u het verzoekschrift heeft ingediend. Als u het griffierecht niet op tijd betaalt, kan de rechtbank of het gerechtshof beslissen de zaak inhoudelijk niet in behandeling te nemen. U moet dan nog wel het griffierecht betalen. De datum waarop het griffierecht bij de rechtbank binnen moet zijn, staat samen met de IBAN van de rechtbank vermeld op de griffienota.

 

Vraag en antwoord

Kan ik als werknemer nog naar de kantonrechter na ontslag via het UWV?

Ja, u kunt een verzoek indienen om uw arbeidsovereenkomst te herstellen. Of bijvoorbeeld omdat uw werkgever onwillig is om een financiële vergoeding te betalen.

Wat kost een ontbindingsprocedure?

Dient u het verzoek in, dan betaalt u griffierechten. Schakelt u een advocaat in, dan betaalt u daar ook voor. Mogelijk heeft u recht op een toevoeging (rechtsbijstand.nl).

Hoe lang duurt een ontbindingsprocedure?

De zitting moet volgens de wet binnen 5 weken na het indienen van het verzoekschrift plaatsvinden. Daarna volgt meestal binnen 4 weken de uitspraak.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedures niet verplicht, maar het kan verstandig zijn deskundig advies te vragen aan een advocaat of andere juridisch adviseur.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.