Laden...

Rekening en verantwoording

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Rekening en verantwoording

Rekening en verantwoording voor bewindvoerders en curatoren

Een rekening en verantwoording is een overzicht van het inkomen, de uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden van de betrokkene in het voorafgaande jaar. Dit stuurt u als bewindvoerder of curator jaarlijks naar de kantonrechter, tenzij de kantonrechter anders beslist.

De Checklist Rekening en verantwoording kan u helpen bij het verzamelen van de gegevens die u moet invullen in de rekening en verantwoording. 

Is de betrokkene in staat de rekening en verantwoording te beoordelen? Vraag hem deze te controleren en bij goedkeuring een handtekening te zetten. Is er een tweede bewindvoerder of curator, dan moet ook hij de rekening en verantwoording ondertekenen.

Rekening en verantwoording indienen

Particulier bewindvoerder en curator

Als bewindvoerder of curator dient u in principe jaarlijks een rekening en verantwoording in bij de rechter. Dit kan digitaal via:

Mijn Bewind

Bent u particulier bewindvoerder en/of particulier curator en heeft u toegang tot Mijn Bewind? Log in met uw eigen DigiD (digid.nl) (niet die van de persoon voor wie u bewindvoerder of curator bent) om uw rekening en verantwoording te maken en in te dienen. Bekijk de uitleg over het indienen van een verslag in Mijn Bewind (pdf, 275,9 KB).

Start het indienen via Mijn Bewind

In Mijn Bewind kunt u als particulier bewindvoerder/curator alle verslagen zoals de rekening en verantwoording en machtigingsverzoeken digitaal invullen en indienen. Ook is de status van de afhandeling digitaal te zien en verloopt het contact met de rechtbank online via Mijn Bewind. Heeft u nog geen toegang? Lees meer over Mijn Bewind


 

Rechtspraak.nl (Deze optie vervalt per 1 oktober 2023)

Heeft u geen toegang tot het digitale dossier in Mijn Bewind van degene(n) voor wie u bewindvoerder of curator bent? U kunt als particulier bewindvoerder en ook als curator de rekening en verantwoording digitaal indienen via Rechtspraak.nl. De goedkeuringsbrief en ook eventuele vragen van de rechtbank krijgt u per post. U beantwoordt deze vragen ook per post. 

Log in met uw eigen DigiD (niet die van de persoon voor wie u bewindvoerder of curator bent). Stap voor stap vult u de vragen in die gelden voor de situatie en voegt u documenten toe.

Start het indienen via Rechtspraak.nl

Bent u benoemd door Rechtbank Midden-Nederland? Dien de rekening en verantwoording niet via rechtspraak.nl in, maar via het onderstaande pdf-formulier. Of meld u aan voor Mijn Bewind

Pdf-formulier

Via Mijn Bewind doorloopt u het indienen van de jaarlijkse rekening en verantwoording stap voor stap en worden berekeningen automatisch uitgevoerd. 

In het Pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 469,3 KB) kunnen we helaas niet hetzelfde gebruiksgemak bieden als op Mijn Bewind. Zo zult u berekeningen handmatig moeten doen. Maak daarom alleen gebruik van het pdf-formulier als het echt niet anders kan. 

Hierbij logt u niet in. U slaat het document direct op, op uw computer en vult het in. U drukt het formulier af, zet uw handtekening en verstuurt het naar de rechtbank via de post.

Professional

Als professionele bewindvoerder of curator maakt u de rekening en verantwoording door het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 469,3 KB) in te vullen. Het pdf-formulier biedt helaas niet hetzelfde gebruiksgemak als het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak. Zo zult u berekeningen handmatig moeten doen.

  1. Downloaden pdf-formulier
  2. Opslaan op uw computer
  3. De gevraagde gegevens invullen
  4. Afdrukken
  5. Handtekeningen zetten en
  6. Via de post versturen naar de rechtbank

Digitaal toezicht op bewind

Bent u een professionele bewindvoerder en is uw kantoorsysteem verbonden met het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak? Dan dient u het verslag digitaal in via dit Aansluitpunt Toezicht. Meer informatie over digitaal toezicht op bewind.

Taken en verplichtingen

Bekijk het overzicht met de kwaliteitseisen en formulieren voor de professionele bewindvoerder of curator.

Stoppen?

Stopt het bewind of de curatele, stopt u als bewindvoerder of curator of is de betrokkene overleden? Dan maakt u een eindrekening en verantwoording.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


volg ons op instagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp