Laden...

Rekening en verantwoording

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Rekening en verantwoording

Rekening en verantwoording voor bewindvoerders en curatoren

Een rekening en verantwoording is een overzicht van het inkomen, de uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden van de betrokkene in het voorafgaande jaar. Dit stuurt u als bewindvoerder of curator jaarlijks naar de kantonrechter, tenzij de kantonrechter anders beslist.

De checklist Rekening en verantwoording kan u helpen bij het verzamelen van de gegevens die u moet invullen in de rekening en verantwoording. 

Is de betrokkene in staat de rekening en verantwoording te beoordelen? Vraag hem deze te controleren en bij goedkeuring een handtekening te zetten. Is er een tweede bewindvoerder of curator, dan moet ook hij de rekening en verantwoording ondertekenen.

Rekening en verantwoording indienen

Particulier bewindvoerder en curator

Als bewindvoerder of curator dient u in principe jaarlijks een rekening en verantwoording in bij de rechter. Dit kan digitaal via:

Mijn Bewind

Heeft u toegang tot Mijn Bewind? Dien uw rekening en verantwoording in via dat portaal. U logt in met uw eigen DigiD (niet die van de betrokkene). Bekijk ook de uitleg over het indienen via Mijn Bewind.

Start het indienen via Mijn Bewind

U kunt alleen inloggen in Mijn Bewind als u hierover bericht heeft gekregen van de rechtbank. Mijn Bewind is gestart in het voorjaar van 2021 bij vier rechtbanken. Op termijn wordt digitaal bewind voeren mogelijk voor alle particuliere bewindvoerders bij elke rechtbank.


 

Rechtspraak.nl

Ook zonder toegang tot Mijn Bewind kunt u als particuliere bewindvoerder en ook als curator de rekening en verantwoording digitaal indienen. Dit loopt via Rechtspraak.nl.
U logt in met uw eigen DigiD (niet die van de betrokkene). Stap voor stap vult u de vragen in die gelden voor de situatie van de betrokkene en voegt u documenten toe.

Start het indienen via Rechtspraak.nl

Bent u benoemd door rechtbank Midden-Nederland? Dien de rekening en verantwoording niet via rechtspraak.nl in, maar via het onderstaande pdf-formulier.

Of u maakt gebruik van het Pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 805,8 KB). Hierbij logt u niet in. U slaat het document direct op uw computer op en vult het in. U drukt het af, zet uw handtekening en verstuurt het naar de rechtbank via de post.

Professional

Als professionele bewindvoerder of curator maakt u de rekening en verantwoording door het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 805,8 KB) in te vullen.

  1. Downloaden pdf-formulier
  2. Opslaan op uw computer
  3. De gevraagde gegevens invullen
  4. Afdrukken
  5. Handtekeningen zetten en
  6. Via de post versturen naar de rechtbank

Digitaal toezicht op bewind

Bent u een professionele bewindvoerder en is uw kantoorsysteem verbonden met het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak? Dan dient u het verslag digitaal in via dit Aansluitpunt Toezicht. Meer informatie over digitaal toezicht op bewind.

Taken en verplichtingen

Bekijk het overzicht met de kwaliteitseisen en formulieren voor de professionele bewindvoerder of curator.

Stoppen?

Stopt het bewind of de curatele, stopt u als bewindvoerder of curator of is de betrokkene overleden? Dan maakt u een eindrekening en verantwoording.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp