Laden...

Rekening en verantwoording

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Rekening en verantwoording

Rekening en verantwoording voor bewindvoerders en curatoren

Een rekening en verantwoording is een overzicht van het inkomen, de uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden van de betrokkene in het voorafgaande jaar. Dit stuurt u als bewindvoerder of curator jaarlijks naar de kantonrechter, tenzij de kantonrechter anders beslist.

De Checklist Rekening en verantwoording kan u helpen bij het verzamelen van de gegevens die u moet invullen in de rekening en verantwoording. 

Is de betrokkene in staat de rekening en verantwoording te beoordelen? Vraag hem deze te controleren en bij goedkeuring een handtekening te zetten. Is er een tweede bewindvoerder of curator, dan moet ook hij de rekening en verantwoording ondertekenen.

Rekening en verantwoording indienen

Voor particuliere curatoren en particuliere bewindvoerders

Als particuliere curator en als particuliere bewindvoerder kunt u de rekening en verantwoording volledig digitaal maken en indienen bij de rechter via Mijn CBM. 

In het afgeschermde, beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak – Curatele, Bewind en Mentorschap (Mijn CBM) maakt u stap voor stap de rekening en verantwoording en worden berekeningen automatisch voor u uitgevoerd. 

U logt in met uw eigen DigiD (niet met de DigiD van de persoon voor wie u curator of bewindvoerder bent).

Start het maken en indienen via Mijn CBM

(of bekijk eerst de uitleg over het werken in Mijn CBM (pdf, 231,8 KB))

Heeft u nog geen toegang? U kunt zich aanmelden voor Mijn CBM


Pdf-formulier

Kunt of wilt u de rekening en verantwoording niet digitaal maken? Het kan ook met het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 506,7 KB). Sla het formulier op en vul het in op uw computer, druk het af, onderteken het en stuur het per post naar de rechtbank

In het formulier moet u handmatig berekeningen maken, het gebruiksgemak van Mijn CBM is hierin helaas niet mogelijk.

Andere taken en verplichtingen

Naast het maken van de rekening en verantwoording hebben curatoren en bewindvoerders diverse andere taken en verplichtingen.

Professional

Bent u een professionele curator of bewindvoerder en is uw kantoorsysteem verbonden met het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak? Dan dient u het verslag digitaal in via dit Aansluitpunt Toezicht. 
Meer informatie over digitaal toezicht.

Pdf-formulier

Heeft u geen toegang tot het Aansluitpunt Toezicht? Als professionele curator of bewindvoerder kunt u de rekening en verantwoording ook maken met het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 506,7 KB). Het pdf-formulier biedt helaas niet hetzelfde gebruiksgemak als het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak. U moet de berekeningen bijvoorbeeld handmatig doen.

  1. Downloaden pdf-formulier
  2. Opslaan op uw computer
  3. De gevraagde gegevens invullen
  4. Afdrukken
  5. Handtekeningen zetten en
  6. Via de post versturen naar de rechtbank

Digitaal toezicht op curatele en bewind

Bent u een professionele bewindvoerder en is uw kantoorsysteem verbonden met het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak? Dan dient u het verslag digitaal in via dit Aansluitpunt Toezicht. Meer informatie over digitaal toezicht op bewind.

Taken en verplichtingen

Bekijk het overzicht met de kwaliteitseisen en formulieren voor de professionele curator of bewindvoerder.

Stoppen?

Stopt het bewind of de curatele, stopt u als bewindvoerder of curator of is de betrokkene overleden? Dan maakt u een eindrekening en verantwoording.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

Lees meer over contact via WhatsApp

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact