Laden...

Veelgestelde vragen procedure uitkeringen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Uitkeringen > Veelgestelde vragen procedure uitkeringen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de beroepsprocedure voor uitkeringen. Bijvoorbeeld wanneer u een rechtszaak kunt beginnen, wat de kosten zijn, en hoe lang de procedure duurt.

Inhoud


 Algemeen

>Alles uitklappen
  • Als u het niet eens bent met de beslissing van de uitkeringsinstantie en uw bezwaar hiertegen is afgewezen, kunt u naar de rechter. In het bezwaarschrift kunt u het bestuursorgaan ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

  • Nee. Als u hierdoor acuut in de problemen komt, kunt u de voorzieningenrechter wel vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kan ook al tijdens uw bezwaarprocedure bij de uitkeringsinstantie.

  • U betaalt griffierecht. Daarnaast betaalt u de kosten voor een advocaat of mediator als u deze inschakelt. Mogelijk komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van een advocaat of mediator.

    Als de rechter u in het gelijk stelt, moet de uitkeringsinstantie in beginsel de proceskosten die u heeft gemaakt vergoeden. Dit heet een proceskostenveroordeling. Hieronder valt onder meer een vaste (forfaitaire) vergoeding voor de advocaatkosten. Daarnaast worden de griffierechten die u heeft betaald vergoed door de uitkeringsinstantie.

  • De beroepsprocedure uitkeringen duurt minimaal 3 maanden. Als de zaak in hoger beroep gaat, loopt dit op tot langer dan 1 jaar.

  • De rechter kan het beroepschrift ongegrond verklaren en u in het ongelijk stellen. De hoogte van de uitkering blijft hetzelfde. De rechter kan de uitkering niet verlagen.


Heeft u een vraag?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen.
Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum (RSC):

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur