Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Is uw aanvraag voor een uitkering afgewezen, uw uitkering (deels) ingetrokken of moet u uw uitkering terugbetalen? Heeft u bezwaar gemaakt bij de uitkeringsinstantie en is dit afgewezen? Dan kunt u beroep instellen bij de bestuursrechter.
De procedure valt onder het bestuursrecht. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
De beroepsprocedure bij de rechtbank is voor alle uitkeringszaken hetzelfde. Ongeacht of het gaat om een uitkering van UWV, SVB, DUO of uw gemeente.
Dat zijn bijvoorbeeld: werkloosheidsuitkering (WW), arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, Wajong), zwangerschapsuitkering (WAZO), ziekengeld (ZW) en toeslag (TW).
Dat zijn bijvoorbeeld: kinderbijslag (AKW), ouderdomspensioen (AOW), nabestaandenuitkering (ANW).
Dat zijn bijvoorbeeld: bijstandsuitkering (Participatiewet) en uitkeringen voor oudere werklozen (IOAW, IOW en IOAZ).
Dat zijn bijvoorbeeld: studiefinanciering en tegemoetkoming scholieren.
U krijgt geen uitkering, uw uitkering wordt (deels) ingetrokken of u moet uw uitkering terugbetalen? Als uw bezwaar door de uitkeringsinstantie is afgewezen, kunt u naar de rechter.
Als werkgever bent u mogelijk derde-belanghebbende. U kunt bijvoorbeeld een procedure starten als het UWV u een doorbetalingsverplichting heeft opgelegd, omdat er onvoldoende re-integratiemaatregelen zijn getroffen.
Is uw aanvraag voor een uitkering afgewezen, uw uitkering (deels) ingetrokken of moet u uw uitkering terugbetalen? Heeft u bezwaar gemaakt bij de uitkeringsinstantie en is dit afgewezen? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
Als u het niet eens bent met de beslissing van de uitkeringsinstantie en uw bezwaar hiertegen is afgewezen, kunt u naar de rechter. In het bezwaarschrift kunt u het bestuursorgaan ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.
Nee. Als u hierdoor acuut in de problemen komt, kunt u de voorzieningenrechter wel vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kan ook al tijdens uw bezwaarprocedure bij de uitkeringsinstantie.
De beroepsprocedure uitkeringen duurt minimaal 3 maanden. Als de zaak in hoger beroep gaat, loopt dit op tot langer dan 1 jaar.
Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.