Laden...

Uitkeringen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Uitkeringen

Bent u het niet eens met een beslissing over een uitkering, dan kunt u dit laten weten om te zien of er iets aan de beslissing te doen is.

Uitkeringen

Beslissing over een bijstandsuitkering, WW-uitkering of andere uitkering

Bent u aanvrager of ontvanger van een uitkering? 

U kunt bericht hebben gekregen dat uw aanvraag voor een uitkering is afgewezen. Of dat uw uitkering is stopgezet of dat u uw uitkering moet terugbetalen. Het kan bijvoorbeeld gaan om de volgende uitkeringen

Bent u werkgever?

Het UWV kan beslist hebben dat u onvoldoende re-integratiemaatregelen heeft getroffen en u daarom een doorbetalingsverplichting hebben opgelegd. 

 

Uitkeringen UWV

Dat zijn bijvoorbeeld: werkloosheidsuitkering (WW),  arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, Wajong), zwangerschapsuitkering (WAZO), ziekengeld (ZW) en toeslag (TW).

Uitkeringen Sociale Verzekeringsbank

Dat zijn bijvoorbeeld: kinderbijslag (AKW), ouderdomspensioen (AOW), nabestaandenuitkering (ANW).

Uitkeringen gemeenten

Dat zijn bijvoorbeeld: bijstandsuitkering (Participatiewet) en uitkeringen voor oudere werklozen (IOAW, IOW en IOAZ).

Niet eens met deze beslissing? 

U gaat eerst bij de uitkeringsorganisatie in bezwaar tegen de beslissing, als bezwaar mogelijk is. Heeft de uitkeringsorganisatie uw bezwaar afgewezen, dan kunt u in beroep gaan bij de rechter via de beroepsprocedure.

Vraag en antwoord

Wanneer kan ik een uitkeringszaak beginnen?

Als u het niet eens bent met de beslissing van de uitkeringsinstantie en uw bezwaar hiertegen is afgewezen, kunt u naar de rechter. In het bezwaarschrift kunt u de overheidsorganisatie (bestuursorgaan) ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

Mijn uitkering is stopgezet, vervalt dit als ik een rechtszaak start?

Nee. Als u hierdoor acuut in de problemen komt, kunt u de voorzieningenrechter wel vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kan ook al tijdens uw bezwaarprocedure bij de uitkeringsinstantie.

Hoe lang duurt een procedure voor een uitkeringszaak?

De beroepsprocedure uitkeringen duurt minimaal 3 maanden. Als de zaak in hoger beroep gaat, loopt dit op tot langer dan 1 jaar.

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.