Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Bent u het niet eens met een beslissing over een uitkering, dan kunt u dit laten weten om te zien of er iets aan de beslissing te doen is.
U kunt bericht hebben gekregen dat uw aanvraag voor een uitkering is afgewezen. Of dat uw uitkering is stopgezet of dat u uw uitkering moet terugbetalen. Het kan bijvoorbeeld gaan om de volgende uitkeringen.
Het UWV kan beslist hebben dat u onvoldoende re-integratiemaatregelen heeft getroffen en u daarom een doorbetalingsverplichting hebben opgelegd.
Dat zijn bijvoorbeeld: werkloosheidsuitkering (WW), arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, Wajong), zwangerschapsuitkering (WAZO), ziekengeld (ZW) en toeslag (TW).
Dat zijn bijvoorbeeld: kinderbijslag (AKW), ouderdomspensioen (AOW), nabestaandenuitkering (ANW).
Dat zijn bijvoorbeeld: bijstandsuitkering (Participatiewet) en uitkeringen voor oudere werklozen (IOAW, IOW en IOAZ).
U gaat eerst bij de uitkeringsorganisatie in bezwaar tegen de beslissing, als bezwaar mogelijk is. Heeft de uitkeringsorganisatie uw bezwaar afgewezen, dan kunt u in beroep gaan bij de rechter via de beroepsprocedure.
Als u het niet eens bent met de beslissing van de uitkeringsinstantie en uw bezwaar hiertegen is afgewezen, kunt u naar de rechter. In het bezwaarschrift kunt u de overheidsorganisatie (bestuursorgaan) ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.
Nee. Als u hierdoor acuut in de problemen komt, kunt u de voorzieningenrechter wel vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kan ook al tijdens uw bezwaarprocedure bij de uitkeringsinstantie.
De beroepsprocedure uitkeringen duurt minimaal 3 maanden. Als de zaak in hoger beroep gaat, loopt dit op tot langer dan 1 jaar.
Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Niet voor iedere zaak is een advocaat verplicht.
Stel uw vraag via:
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.