Laden...

Informatie voor studenten, scholieren en docenten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Contact > Informatie voor studenten, scholieren en docenten

Feiten en cijfers

Rechtspraak in cijfers

Hoeveel nieuwe rechtszaken komen er elk jaar binnen? Hoeveel mensen werken er in de Rechtspraak? Hoeveel uitspraken zijn er per jaar? De Rechtspraak beschrijft het in jaarlijkse rapportages en factsheets.

Jaardocumenten

De jaardocumenten, zoals het jaarplan, jaarverslag en de kengetallen, zijn onderdeel van planning en verantwoording van de Rechtspraak als geheel. Dus de Raad voor de rechtspraak en de gerechten.

Onderzoek, stage en werken

Wetenschappelijk onderzoek

De Raad voor de rechtspraak doet zelf onderzoek, werkt mee met onderzoek en geeft opdracht voor onderzoek. De Raad verspreidt onderzoeksresultaten onder rechters, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties.

Onderzoek doen naar de rechtspraak

Wilt u wetenschappelijk onderzoek doen naar de rechtspraak, dan kunt u uw onderzoeksvoorstel indienen bij de Raad voor de rechtspraak en cijfers opvragen.

Stage

Actuele stageplaatsen binnen de gerechten vindt u in het vacatureoverzicht.

Werken bij de Rechtspraak

Heeft u uw studie Rechten afgerond en ambieert u een functie met inhoudelijke veelzijdigheid en uitdaging waarin u een bijdrage levert aan het functioneren van de rechtsstaat?

Bezoek aan rechtbank of gerechtshof

Met eigen ogen zien hoe het eraan toegaat tijdens een zitting? De meeste zittingen zijn openbaar bij te wonen. Dit betekent dat u kunt plaatsnemen op de publieke tribune.

Rechtspraak in de klas

Bent u docent in het voortgezet onderwijs en wilt u uw leerlingen iets leren over recht en rechtspraak? Ga aan de slag met het lesmateriaal. Ook kunt u met uw klas een rechtbank of gerechtshof bezoeken.

Rechtspraak in Nederland

Hoe werkt het recht?

Hoe ziet de rechtspraak in Nederland eruit? Welke rechtsgebieden zijn er? Wie is wie in de rechtszaal? Wat kost een rechtszaak? Hoe kunt u een conflict oplossen zonder de rechter?

Wie is wie in de rechtszaal

De rechter, verdachte, advocaat en officier van justitie hebben verschillende rollen in de rechtszaal.

 

Wat doet een rechter

De rechter geeft een bindend oordeel in geschillen tussen particulieren, organisaties en bestuursorganen volgens de regels van het recht en legt in het vonnis een passende maatregel of straf op.

 

Juridische begrippen

Wat is een apostille, bewind, in cassatie gaan? Zoek juridische begrippen op in de alfabetische lijst.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.