Laden...

Raad voor de rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > Raad voor de rechtspraak

Wat doet de Raad voor de rechtspraak?

De Raad voor de rechtspraak zorgt dat rechters hun werk goed kunnen doen en komt op voor de belangen van de Rechtspraak in de politiek. Hij behartigt het gemeenschappelijk belang van de gerechten naar buiten, draagt zorg voor gerechtsoverstijgende voorzieningen, houdt toezicht op bedrijfsvoering en financieel beheer en geeft voor zover nodig algemene aanwijzingen op het gebied van de bedrijfsvoering.

Korte geschiedenis

De Raad voor de rechtspraak is opgericht in 2002 als onafhankelijke buffer tussen de rechtspraak en de regering. De Raad hoort bij de rechterlijke macht, maar spreekt zelf geen recht.

Nieuwe wetten en de rechtspraak

Een nieuwe wet of wetswijziging heeft soms grote gevolgen voor de Rechtspraak. Zo kan een nieuwe wet leiden tot meer rechtszaken of zwaardere zaken. De Raad voor de rechtspraak geeft regering en Staten-Generaal advies over wetgeving en beleid met gevolgen voor de Rechtspraak.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de Rechtspraak bij zijn taken. De Raad voor de rechtspraak doet zelf onderzoek, werkt mee met onderzoek en geeft opdracht voor onderzoek. De Raad verspreidt onderzoeksresultaten onder rechters, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties.

Internationale samenwerking

De Rechtspraak draagt bij aan de internationale rechtsontwikkeling en de bevordering van goede rechtspraak en de rechtsstatelijkheid ('Rule of law') in andere landen. 

 

Kwaliteit

De samenleving verandert. De eisen aan rechtspraak ook. De Raad voor de rechtspraak bevordert de kwaliteit van de rechtspraak. Bijvoorbeeld door de rechtseenheid te bevorderen tussen de verschillende gerechten. En door te helpen om de doorlooptijden van rechtszaken korter te maken.

Jaardocumenten

De jaardocumenten, zoals het jaarplan, jaarverslag en de kengetallen, zijn onderdeel van planning en verantwoording van de Rechtspraak als geheel.

 

Samenstelling Raad voor de rechtspraak


Mr. H.C. Naves
Functie: Voorzitter


Mr. A.A.E. Dorsman
Functie: Vicevoorzitter


Mr. P.W.E.C. Pulles
Functie: Rechterlijk lid



A.J.M. Kerkvliet RE RA
Functie: Niet-rechterlijk lid


Drs. C. Euving MBA
Functie: Niet-rechterlijk lid

 

 

Contact met de Raad voor de rechtspraak

Neem contact op

Kijk op de onderstaande pagina voor een overzicht van alle contactgegevens van de Raad voor de rechtspraak.

Indienen Woo-verzoek

Met een Woo-verzoek vraagt u om documenten over een bepaald onderwerp openbaar te maken. Woo staat voor Wet open overheid. Op grond van deze wet mag iedereen om openbaarmaking van informatie vragen over alle onderwerpen van de Raad voor de rechtspraak en het College van afgevaardigden.

 



 

Nieuws Raad voor de rechtspraak  Nieuws Raad voor de rechtspraak

 

 

Evaluatie PGTO: 'Maatschappelijke voordelen voor alternatieve scheidingsroute'Evaluatie PGTO: 'Maatschappelijke voordelen voor alternatieve scheidingsroute'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Evaluatie-PGTO-Maatschappelijke-voordelen-voor-alternatieve-scheidingsroute.aspxDen Haag12-9-2024 22:00:00Echtscheidingszaken tussen ouders binnen zes weken op zitting en uitspraak van de rechter binnen vier weken leidt tot minder kans op verharding van het geschil. Zo blijkt uit de evaluatie Procedure Gezamenlijke Toegang Ouders (PGTO).<p>Echtscheidingszaken tussen ouders binnen zes weken op zitting en een uitspraak van de rechter binnen vier weken leiden tot minder kans op verharding van het geschil. Dat is een belangrijke opbrengst van de Procedure Gezamenlijke Toegang Ouders (PGTO), zo blijkt uit de <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Wetenschappelijk-onderzoek/Research-Memoranda#2d839479-3bb4-499e-8f14-2f375ac2bbd684297bf5-8e8b-47b0-83b2-03ceaf35eb4878">evaluatie </a>van de pilot door de Universiteit Utrecht die vandaag is gepubliceerd.<br></p>
Onderzoek Villa Pinedo waardevol voor verder verbeteren kindgesprekkenOnderzoek Villa Pinedo waardevol voor verder verbeteren kindgesprekkenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Onderzoek-Villa-Pinedo-waardevol-voor-verder-verbeteren-kindgesprekken.aspxDen Haag12-9-2024 22:00:00Vandaag publiceerde Villa Pinedo – een platform voor kinderen van gescheiden ouders – een onderzoek naar de ervaringen van kinderen die een gesprek met een kinderrechter hebben gevoerd in de echtscheidingsprocedure van hun ouders.<p>Vandaag publiceerde Villa Pinedo – een platform voor kinderen van gescheiden ouders – een onderzoek naar de ervaringen van kinderen die een gesprek met een kinderrechter hebben gevoerd in de echtscheidingsprocedure van hun ouders. Het onderzoek bevestigt de impact die zo’n gesprek op een kind kan hebben. Daarnaast bieden de uitkomsten waardevolle input voor verdere verbeteringen in de manier waarop kinderrechters de gesprekken voeren.<br></p>
'Besluit versnelling elektriciteitsprojecten gaat ten koste van rechtsbescherming''Besluit versnelling elektriciteitsprojecten gaat ten koste van rechtsbescherming'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Besluit-versnelling-elektriciteitsprojecten-gaat-ten-koste-van-rechtsbescherming.aspxDen Haag11-9-2024 22:00:00De Raad voor de rechtspraak is in een wetgevingsadvies kritisch over het voorgenomen besluit van het kabinet om bij elektriciteitsprojecten vanaf 25 kilovolt de rechtsbescherming van twee instanties te vervangen door één beroepsmogelijkheid.<p>De Raad voor de rechtspraak is in<span> </span><span>een </span><a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Wetgevingsadvies/Paginas/wetgevingsadvies-2024.aspx#a242c188-9f30-4a7b-9534-bc92e0761432892cf88e-5061-4c45-b576-d51e6f9bc2b2248"><span>vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies</span></a> kritisch over het voorgenomen besluit van het kabinet om bij elektriciteitsprojecten vanaf 25 kilovolt de rechtsbescherming van twee instanties te vervangen door één beroepsmogelijkheid. De Rechtspraak ziet het maatschappelijke belang van snelle besluitvorming voor dit soort projecten, maar waarschuwt dat het bij herhaling gebruik maken van de mogelijkheid om juridische procedures in te korten, kan leiden tot uitholling van de rechtsbescherming van burgers.<br></p>

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.