Laden...

Wetenschappelijk onderzoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Raad voor de rechtspraak > Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek voor en door de Rechtspraak

Wetenschappelijk onderzoek kan een antwoord geven op vragen als:

  • Welke benadering van de rechter heeft het meeste effect op acceptatie van de uitspraak?
  • Is er behoefte aan gespecialiseerde rechters?
  • Hoe kan de Rechtspraak als organisatie beter functioneren?
  • Verandert de rol van de rechter in een ingewikkelde samenleving, en zo ja, hoe?
  • Welke cijfers hebben de politiek en de regering nodig?

Uitgelicht

In het eerste nummer dit jaar van Rechtstreeks, het onafhankelijke blad met wetenschappelijke artikelen over de Rechtspraak, staat een actuele vraag centraal: hoe politiek is de rechter? Hoogleraar theorie en methode van wetgeving Rob van Gestel en Marc Loth, hoogleraar privaatrecht aan Tilburg University schrijven in het hoofdartikel in hoeverre het legitiem is dat de (burgerlijke) rechter via algemeenbelangacties, ingesteld door vooral maatschappelijke organisaties, kan ingrijpen in beslissingen van het bestuur en de wetgever. 

Repliek en column

Zij krijgen daarop onder meer een antwoord van Hans Hofhuis, een van de leden van de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank die uitspraak deed in de Urgendazaak. Verder lees je in deze editie naast de overige commentaren hierop van diverse deskundigen en de column van Jonathan Soeharno, hoogleraar rechtspleging in rechtsfilosofisch perspectief aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft over de ‘nederigheid’ van juristen en de opkomst van ‘social justice’ op rechtenfaculteiten, waarin de jurist geacht wordt moed te tonen en moet opkomen voor sociale gelijkheid.

 

Zoekt u medewerking voor uw onderzoek?

Onderzoek waaraan de Rechtspraak medewerking verleent, moet aansluiten bij de kernwaarden: onafhankelijkheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid.


Publicaties

Research Memoranda

In de Research Memoranda staan de wetenschappelijke onderzoeksprojecten centraal die zijn uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Een aantal onderzoeken heeft de Raad voor de rechtspraak zelf uitgevoerd.

Rechtstreeks

Met het tijdschrift Rechtstreeks wil de Raad voor de rechtspraak wetenschappelijke inzichten delen met iedereen die beroepsmatig bij de rechtspraak betrokken is. Zo draagt het bij aan het publieke debat.

Working Papers

De Working Papers zijn bedoeld om discussie te stimuleren. Ze zijn een initiatief van de Raad voor de rechtspraak.

Overige onderzoeken 

Op deze pagina vindt u meer onderzoek en het archief. Hierin staat het Tijdschrift voor rechtspraak en straftoemeting. Dit tijdschrift van de Raad voor de rechtspraak richt zich op de theorie en de praktijk van de strafoplegging door de rechter.


 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.