Laden...

Snelrecht en supersnelrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksStrafrecht > Procedures > Snelrecht en supersnelrecht

Welke rechter?

Een politierechter behandelt snelrechtzaken of supersnelrechtzaken en mag maximaal één jaar gevangenisstraf opleggen. 

Snelrecht

Snelrecht is een manier om ‘bewijstechnisch’ eenvoudige strafzaken sneller af te kunnen handelen. Bij snelrecht kan de verdachte wel of niet vastzitten voordat hij voorkomt bij de politierechter:

  • De verdachte zit in voorlopige hechtenis: de rechter behandelt de zaak van de verdachte binnen zeventien dagen.
  • De verdachte zit niet vast: de rechter behandelt de zaak van de verdachte binnen twee tot vier weken na het plegen van het strafbare feit.

Supersnelrecht

Bij supersnelrecht worden bewijstechnisch eenvoudige strafzaken nog sneller afgehandeld, al binnen drie tot zes dagen na het plegen van het strafbare feit. Bij het supersnelrecht zit de verdachte na een gepleegd strafbaar feit altijd vast (vanwege inverzekeringstelling) en komt de verdachte binnen drie tot zes dagen voor bij de politierechter. De verdachte moet daar wel mee instemmen. 

Welke zaken lenen zich voor snelrecht of supersnelrecht?

Niet alle zaken zijn geschikt voor het snelrecht of supersnelrecht. Het moet in ieder geval gaan om ‘bewijstechnisch’ eenvoudige zaken, waarbij weinig tot geen onderzoek nodig lijkt. Denk aan zaken waarbij een verdachte op heterdaad is betrapt of het strafbare feit heeft bekend.

Supersnelrecht is alleen mogelijk als het onderzoek klaar is, het dossier compleet en de verdachte het eens is met een snelle behandeling. Dan kan de verdachte binnen drie tot zes dagen voorkomen. Bij snelrecht is de termijn dus wat langer. Maar ook in dit geval moet sprake zijn van een afgerond onderzoek en compleet dossier.

Mocht er meer onderzoek nodig zijn en/of de verdachte is het niet eens met behandeling van de zaak op een (super)snelrechtzitting? Dan wordt de zaak later op een gewone zitting van de politierechter behandeld.

Strafrechter Elianne van Rens over supersnelrecht

Strafrechter Elianne van Rens legt uit wat supersnelrecht is, hoe een zitting verloopt en welke zaken er voor in aanmerking komen.

Wanneer vinden supersnelrechtzittingen plaats?

De meeste rechtbanken in de Randstad kennen het hele jaar door supersnelrechtzittingen. Daarop behandelt de rechter bijvoorbeeld eenvoudige winkeldiefstallen. Soms wordt het ingezet rond grote evenementen of rondom de jaarwisseling. Supersnelrecht is, zolang de zaken er geschikt voor zijn, een effectief middel om zaken snel af te handelen.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.