Laden...

Voorarrest

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > Voorarrest

Voorarrest: de rechter legt uit

Een verdachte in voorarrest is in afwachting van de uitkomst van zijn strafzaak. Voorarrest is soms nodig om bijvoorbeeld het opsporingsonderzoek goed te laten verlopen of slachtoffers en de maatschappij te beschermen. Strafrechter Elianne van Rens legt uit wat voorarrest precies is.

Waarom in voorarrest?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand de rechtszaak niet buiten de gevangenis af mag wachten. Zo kan de verdachte vluchtgevaarlijk zijn, of gevaarlijk voor de maatschappij. Ook kan het vanwege het strafrechtelijk onderzoek nodig zijn iemand in voorarrest te houden.

De regels rondom voorarrest zijn streng. Zolang een rechter nog niet geoordeeld heeft over een zaak is de verdachte onschuldig. Hij mag niet zonder reden vastgehouden worden. Een rechter moet altijd kijken of er alternatieven voor het voorarrest zijn, zoals elektronisch toezicht met een enkelband.

Tijdsverloop van voorarrest

Zolang de uitspraak van de rechter in een strafzaak nog niet onherroepelijk is, kan iemand in voorarrest worden gehouden. Het voorarrest kan ook eerder eindigen, bijvoorbeeld omdat verwacht wordt dat de straf die aan de verdachte zal worden opgelegd gelijk is aan het aantal dagen dat de verdachte inmiddels in voorarrest heeft doorgebracht.

Voorarrest kan uit meerdere fasen bestaan:

1. Onderzoek en verhoor

Nadat een verdachte is aangehouden, kan hij op het politiebureau worden vastgehouden om te worden verhoord. De verdachte mag hiervoor maximaal negen uur worden vastgehouden.

2. Inverzekeringstelling

Het kan zijn dat de verdachte langer op het politiebureau moet blijven in belang van het onderzoek. Deze zogenoemde inverzekeringstelling duurt maximaal drie dagen, maar kan met drie dagen worden verlengd.

3. Voorlopige hechtenis

Na de inverzekeringstelling bepaalt de rechter-commissaris of de verdachte in voorarrest mag blijven. Deze rechter kan besluiten een verdachte veertien dagen langer vast te houden. Nu begint de periode die voorlopige hechtenis wordt genoemd. Mocht de officier van justitie de verdachte nog langer in voorarrest willen houden, dan moet hij naar de raadkamer van de rechtbank.

4. Verlengen

In de raadkamer zitten drie rechters die samen beslissen over het voortduren van het voorarrest. De raadkamer kan een zogenoemd bevel gevangenhouding geven voor maximaal 90 dagen. Meestal wordt door de raadkamer eerst een bevel voor een korte periode gegeven dat daarna een of meer keren kan worden verlengd. Na een periode van 90 dagen moet de zaak voor de eerste keer bij de strafrechter bij de rechtbank komen.

5. Einde voorarrest

De verdachte kan aan de rechter een verzoek doen om de voorlopige hechtenis te beëindigen of te schorsen. Hij kan dan op vrije voeten komen, ook als de zaak nog niet bij de rechtbank is geweest. De uitkomst van zijn strafzaak mag hij dan in vrijheid afwachten. Soms zijn hier voorwaarden aan verbonden. Zo kan de rechter bepalen dat de verdachte een enkelband om moet. In sommige gevallen krijgt de verdachte ook een contactverbod met het slachtoffer. Als de verdachte zich niet aan deze voorwaarden houdt, bestaat de kans dat hij terug in voorarrest geplaatst wordt.

Hoge eisen

De rechter mag niet zomaar beslissen om iemand in voorlopige hechtenis te houden. De wet noemt verschillende eisen waaraan moet zijn voldaan. Zo moet de bijvoorbeeld sprake zijn van verdenking van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten en moet er sprake zijn van ernstige bezwaren tegen de verdachte.

Veroordeeld

Als de rechter aan de verdachte een gevangenisstraf, hechtenis of taakstraf oplegt, moet het voorarrest daar van af worden getrokken. Legt de rechter alleen een geldboete op dan hoeft dit niet. De rechter kan dan zelf bepalen of het voorarrest hierop in mindering wordt gebracht.


Vrijspraak

Als de verdachte die in voorarrest heeft gezeten door de rechter wordt vrijgesproken, kan hij bij de raadkamer van de rechtbank een verzoek tot schadevergoeding indienen. De rechter kan die schadevergoeding ook toekennen als de verdachte is veroordeeld, maar aan hem geen straf of maatregel is opgelegd of als hij wordt veroordeeld voor een feit waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegestaan. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als de verdachte door de rechter is veroordeeld voor een lichter strafbaar feit dan waarvoor hij was vastgezet. De rechter kan besluiten om het verzoek (deels) af te wijzen, bijvoorbeeld als de verdachte de verdenking zelf heeft veroorzaakt.

Relevante onderwerpen:

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.