De zaak Mitch Henriquez

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > De zaak Mitch Henriquez

Stand van zaken

[Foto: Hollandse Hoogte]

De rechtbank Den Haag heeft op 21 december 2017 uitspraak gedaan in deze strafzaak. De rechtbank heeft de 2 agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Zij zijn veroordeeld voor mishandeling die de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad. In deze zaak is hoger beroep ingediend.

 

Procedure

  1. Regiezitting Genomen stap
  2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Genomen stap
  3. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  4. Hoger beroep Genomen stap
  5. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Genomen stap
  6. Uitspraak gerechtshof Genomen stap

 

Laatste nieuws

Straf in de zaak Mitch Henriquez

Op donderdag 21 december 2017 heeft de rechtbank de 2 agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Zij zijn veroordeeld voor mishandeling van Henriquez die zijn dood als gevolg heeft gehad.

Wat is een strafzaak?

De verdachte is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. In het strafrecht beoordeelt de strafrechter of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd en daarvoor gestraft moet worden.

 
       

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

05-12-2018Geplande regiezitting
20-11-2018Geplande regiezitting
08-06-2018De burgerlijke rechter in kort geding mocht zich richten naar de beslissing van de strafrechter om de namen van de agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez niet openbaar te maken. Deze uitspraak moet daarom in stand blijven. Dat adviseert plv. procureur-generaal Langemeijer in zijn conclusie.
21-12-2017De rechtbank Den Haag heeft op 21 december 2017 uitspraak gedaan in deze strafzaak. De rechtbank heeft de 2 agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Zij zijn veroordeeld voor mishandeling die de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad.
23-11-2017Door middel van een aantal korte films geeft de Haagse rechtbank op haar twitteraccount @HaagseRechtbank een toelichting op veel gestelde vragen
23-11-2017De rechtbank Den Haag heeft vandaag na een inhoudelijke behandeling van 2 weken het onderzoek in de zaak Mitch Henriquez beëindigd.
17-11-2017De rechtbank heeft onder andere de feiten besproken, medische stukken behandeld en medische deskundigen gehoord.
04-07-2017Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep geoordeeld dat de Staat niet verplicht is de namen bekend te maken van de politieagenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez.
27-06-20175 politieagenten die in 2015 in het Haagse Zuiderpark betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez, die hierna overleed, blijven anoniem, beslist de voorzieningenrechter.
20-04-2017De 2 agenten die vervolgd worden door het Openbaar Ministerie (OM) vanwege hun betrokkenheid in 2015 bij de aanhouding van Mitch Henriquez, die hierna overleed, blijven gedurende de strafzaak anoniem. Dat heeft de rechtbank Den Haag opnieuw besloten.
06-04-2017Pro-formazitting in strafzaak
31-03-2017Nabestaanden van Mitch Henriquez eisten in kort geding de namen van 5 agenten. De voorzieningenrechter wijst de vordering van eisers af omdat de rechtbank in de strafprocedures al afwijzend heeft beslist op het gelijkluidende verzoek van eisers.
30-03-2017Het verzoek om 3 agenten strafrechtelijk te vervolgen en 2 agenten uitgebreider, voor meer strafbare feiten, te vervolgen voor de dood van arrestant Henriquez is afgewezen.
27-03-2017De rechtbank heeft moeten besluiten de inhoudelijke behandeling van de zaak Mitch Henriquez nu niet te laten doorgaan. De reden hiervoor is, dat door de raadslieden van de verdachten 2 weken voor de eerste zittingsdag een rapport van een forensisch arts aan de rechtbank is overgelegd.
20-02-2017Eerste regiezitting in strafzaak

 

Procesdeelnemers

 
 

Gerechtshof

De volgende raadsheren behandelen deze zaak:

 • mr. W.P.C.M. Bruinsma (voorzitter)
 • mr. L.F. Gerretsen-Visser
 • mr. W.J. van Boven

Openbaar Ministerie

De volgende advocaten-generaal behandelen deze zaak:

 • mr. R.A.E. van Noort
 • mr. J.A.W. van ’t Westeinde

 

Verdediging

Mr. C.L.A. de Sitter en mr. Th. J. Kelder verdedigen de 2 verdachten.

Nabestaanden

mr. R.A. Korver, mr. M.M.P.M. Lousberg, mr. C.M. Bijl en mr. E.G.S. Roethof vertegenwoordigen de nabestaanden in deze zaak.

 

 

     

Persvoorlichting rechtbank Den Haag

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting Gerechtshof Den Haag

 • Telefoon: 088-3622341

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

Nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over deze zaak

 

 

Conclusie AG: beslissing civiele rechter om namen agenten in zaak Henriquez niet openbaar te maken in stand latenDen Haag7-6-2018 22:00:00<p>De burgerlijke rechter in kort geding mocht zich richten naar de beslissing van de strafrechter om de namen van de agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez niet openbaar te maken. Deze uitspraak moet daarom in stand blijven. Dat adviseert plv. procureur-generaal Langemeijer de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd.</p>
Straf in de zaak Mitch HenriquezDen Haag20-12-2017 23:00:00<p>Op donderdag 21 december 2017 heeft de rechtbank de twee agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Zij zijn veroordeeld voor mishandeling van Henriquez die zijn dood als gevolg heeft gehad. Het geweld dat de agenten op 27 juni 2015 op het muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark te Den Haag tijdens zijn aanhouding hebben gebruikt, ging te ver. In elk geval heeft de krachtige nekklem, die te lang is aangehouden, al dan niet in combinatie met een opwindingstoestand, de dood van Henriquez als gevolg gehad. Nader onderzoek door deskundigen vindt de rechtbank niet zinvol, omdat de verwachting is dat er verschillende meningen over de doodsoorzaak van Henriquez zullen blijven bestaan.  </p>
Uitspraak zaak Mitch Henriquez op donderdag 21 december 2017 om 13:00 uurDen Haag3-12-2017 23:00:00<p> Op donderdag 21 december 2017 doet de rechtbank om 13:00 uur uitspraak in de strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez in 2015. De uitspraak vindt plaats in het Justitieel Complex Schiphol (JCS), Duizendbladweg 100 in Badhoevedorp.</p>