Laden...

Verhalen voor professionals: Maatschappelijk effectief

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksVoor professionals in het recht > Verhalen voor professionals > Verhalen voor professionals: Maatschappelijk effectief

Op deze pagina leest u verhalen over projecten en ideeën waardoor het werk van de rechter echt impact heeft op mensenlevens, zoals gezamenlijke toegang voor ouders, schuldenrechters en wijkrechtspraak.

Inhoud

Maatschappelijk effectieve rechtspraak

Goede rechtspraak is juridische knopen doorhakken en de problemen van de mensen in de samenleving waar mogelijk écht oplossen. Onder de noemer maatschappelijk effectieve rechtspraak zijn in het hele land ideeën bedacht en in praktijk gebracht die ervoor zorgen dat het werk van de rechter zoveel mogelijk effect heeft. Welke zijn dit zoal?

Procedure gezamenlijke toegang ouders

Ouders die uit elkaar gaan of zijn gegaan, kunnen sinds 1 april 2021 samen met één deelnameformulier de onderwerpen aan de rechter voorleggen waarover ze het niet eens kunnen worden. Deze procedure heet gezamenlijke toegang ouders.

Schuldenrechter in Rotterdam

Wat kunnen de rechtbank en rechters doen om mensen te helpen van hun schulden af te komen en hoe kunnen nieuwe schulden worden voorkomen? Dat wordt onderzocht in dit project met een looptijd van 2 jaar.

 

Wijkrechtspraak in Rotterdam-Zuid



In het voorjaar 2020 is deze pilot gestart, waarbij professionele instanties hulp bieden aan buurtbewoners met problemen op twee of meer leefgebieden. Door een integrale en gecoördineerde aanpak wordt gezocht naar een duurzame oplossing. De professionals werken hierbij onderling nauw samen.

Waarom werkt wijkrechtspraak?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een gezamenlijke aanpak van problemen werkt. Rechtbank Oost-Brabant licht verder toe hoe en waarom.

Wijkrechtbank in Eindhoven

In oktober 2019 is in Eindhoven de eerste wijkrechtbank van Nederland geopend. ‘In de wijkrechtbank staat de mens achter de rechtszaak centraal en niet het strafbare feit, zoals in de traditionele strafrechtspleging. Op die manier wordt de rechtspraak effectiever ingezet’, zegt rechtbankpresident Patricia Messer-Dinnissen.

Video over wijkrechtbank Eindhoven

Huis van het recht in Heerlen

In de pilot ‘Huis van het Recht’ kunnen mensen met problemen op gebied van bijvoorbeeld schulden, huisvesting, verstoorde familierelaties of een verslaving terecht voor hulp. Dit fysieke loket is een samenwerking van rechtbank Limburg, gemeente Heerlen en Het Juridisch Loket. Daarnaast sluiten ketenpartners als Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming en woningcorporaties aan.