Om de beroepsprocedure voor belastingzaken (bijvoorbeeld naar aanleiding van inkomstenbelasting, waardering onroerende zaken (WOZ), btw-aangifte, vermogensbelasting of wegenbelasting) te beginnen, dient u een beroepschrift in bij de rechtbank. U bent de eiser.
Dien uw beroepschrift in bij de rechtbank, binnen 6 weken nadat uw bezwaar is afgewezen. De datum van de beslissing op uw bezwaar staat in de brief van de Belastingdienst, gemeente, provincie of waterschap.
Is de andere partij de Belastingdienst?
En staat in de beslissing op het bezwaar van de Belastingdienst dat u beroep moet indienen bij de belastingkamer van de rechtbank Noord-Nederland? U kunt dat beroep indienen via Mijn Rechtspraak. Alle communicatie met de rechtbank gaat dan digitaal. En u heeft altijd inzage in het dossier. In Mijn Rechtspraak kunt u ook stap voor stap uw beroepschrift maken en direct digitaal versturen. Of u uploadt uw eigen beroepschrift als pdf. Per post beroep indienen mag ook. Bekijk meer informatie over digitaal beroep belastingzaak.
Andere belastingzaken
Is niet de Belastingdienst, maar een andere organisatie de andere partij in uw belastingzaak? Of staat in de beslissing op het bezwaar van de Belastingdienst dat u beroep moet indienen bij een andere rechtbank dan de rechtbank Noord-Nederland? Lees hieronder hoe u dat doet.
U kunt uw beroepschrift en onderstaande documenten digitaal indienen bij de rechtbank met het beroepschriftformulier. U heeft hier een DigiD voor nodig.
Let op: het digitale beroepschriftformulier is niet bruikbaar voor rechtspersonen of voor gemachtigden van rechtspersonen.
Bedrijven als een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) en organisaties als een stichting of vereniging dienen hun stukken op papier in.
Een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) kan het digitale formulier wel gebruiken. Zij kunnen inloggen met hun DigiD.
U kunt zelf een beroepschrift opstellen en dit per post indienen. Vermeld hierin:
- uw naam en adres
- het besluit waartegen u in beroep gaat (bijvoorbeeld naar aanleiding van een belastingaanslag op inkomstenbelasting of vermogensbelasting)
- waarom u het niet eens bent met de beslissing (bijvoorbeeld een verkeerde btw-berekening)
- wat de beslissing volgens u moet zijn
Voeg de datum toe en onderteken het beroepschrift.
Versturen of afgeven
Stuur het beroepschrift en onderstaande documenten naar de rechtbank die vermeld staat in de beslissing op uw bezwaar. U kunt het ook afgeven bij de centrale balie van de rechtbank.
Mee te sturen documenten
Stuur de stukken die belangrijk zijn voor de rechter mee met het beroepschrift. In elk geval:
- een kopie van de beslissing op het bezwaarschrift waartegen u beroep instelt
- een kopie van het advies van de bezwaarcommissie, als deze bij uw bezwaar betrokken was
- als u deze heeft: documenten en foto’s waarmee u uw standpunt kunt onderbouwen
- een schriftelijke machtiging, als u gebruik maakt van een gemachtigde
Extra documenten organisatie (onderneming, stichting of vereniging)
Wilt u als organisatie in beroep gaan? Stuurt u dan ook mee:
- een uittreksel uit het handelsregister (en als er bovenliggende rechtspersonen zijn, voegt u ook hiervan de uittreksels toe). Uit deze uittreksels moet blijken wie als (uiteindelijk) bevoegd bestuurder het recht heeft (gerechtigd is) om beroep in te stellen. Een uittreksel mag niet ouder dan één jaar zijn.
- een kopie van de statuten
- een uittreksel van de holding (niet ouder dan één jaar).
Tegenpartij informeren
De rechtbank informeert het bestuursorgaan (Belastingdienst, gemeente, provincie of waterschap) dat u een beroepsprocedure bent gestart.
Procesreglement
Meer informatie vindt u in het
procesreglement bestuursrecht rechtbanken (overheid.nl).