Laden...

Regels en procedures

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Amsterdam > Regels en procedures

Uitgelicht: Richting Anders Procederen (familierecht)

Naast de gewone procedures in het familierecht zijn er bij de rechtbank Amsterdam twee nieuwe mogelijkheden:

  • Gezamenlijke toegang: voor (ex-)partners die snel en met zo min mogelijk strijd hun conflict willen oplossen.
  • Deelgeschillenregeling: als er maar op een of twee punten een beslissing nodig is. 

 

 Administratieve handelingen

>Alles uitklappen

 Procedures

>Alles uitklappen
  • Nee, dat kan niet. Voor juridisch advies of informatie kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket is er voor iedere rechtzoekende. U kunt er gratis informatie en advies krijgen. Het Juridisch Loket verwijst u zo nodig naar een advocaat of een andere instantie die (juridische) bijstand verleent. Het Juridisch Loket is bereikbaar onder nummer 0800 80 20 (gratis) of via juridischloket.nl. Via deze website kunt u ook vragen stellen.
  • ​Op deze site vindt u al veel informatie over de rechtbank. Vindt u uw antwoord niet, of wilt u persoonlijk advies? Inhoudelijk kan de rechtbank niet op uw persoonlijke (juridische) vraag ingaan. U kunt wel op werkdagen terecht bij de Centrale Balie.

  • Klachten kunnen per post worden ingediend bij rechtbank Amsterdam op onderstaand adres, of u vult het online klachtenformulier in.

    Rechtbank Amsterdam
    Postbus 84500
    1080 BN Amsterdam

  • Dat hangt af van het soort zaak. 

    Familie- en jeugdrecht

    Voor civiele zaken binnen het familie- en jeugdrecht (zoals echtscheidingszaken, alimentatiezaken of omgangsregelingszaken) geldt dat het verplicht is een advocaat in te schakelen. Verzoeken om zittingen te verzetten lopen via uw advocaat. Uw verhinderdata geeft u door aan uw advocaat, die ze vervolgens doorgeeft aan de rechtbank. Zelf verhinderdata doorgeven heeft geen zin: die neemt de rechtbank Amsterdam niet in behandeling.

    Het uitgangspunt voor jeugdrechtzaken (waaronder ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing), is dat een zitting niet wordt verplaatst. Als u belanghebbende bent in een jeugdrechtzaak, geen advocaat heeft en niet aanwezig kunt zijn, neem dan telefonisch contact op met de rechtbank via telefoonnummer 088 361 70 00. Dat geldt ook als u wordt opgeroepen als getuige en niet kunt komen.

    Strafrecht

    Bent u verdacht van het plegen van een misdrijf of het begaan van een overtreding? Dan heeft u waarschijnlijk een dagvaarding ontvangen of een oproep om op een zitting te verschijnen. Dagvaardingen worden door het Openbaar Ministerie verstuurd. Neem contact op met het Openbaar Ministerie (om.nl) als u een zitting wilt verplaatsen.

    Heeft u een oproep van de rechtbank Amsterdam ontvangen, bijvoorbeeld omdat u bij een strafzaak bent betrokken als getuige of deskundige? Neem dan telefonisch contact op met de rechtbank Amsterdam via telefoonnummer 088 361 70 00.

    Overige zittingen

    Heeft uw zitting een ander onderwerp? Neem dan telefonisch contact op met de rechtbank Amsterdam via telefoonnummer 088 361 70 00.

  • U mag altijd bij uw zitting aanwezig zijn. In sommige gevallen is het verplicht een advocaat in te schakelen. In dat geval kunt u zelf geen verzoek indienen of tijdens de zitting spreken en voor uw eigen zaak opkomen (verweer voeren). Dat doet uw advocaat dan voor u.

    Als het inschakelen van een advocaat niet verplicht is, kunt u zelf een verzoek indienen of tijdens de zitting spreken.

    Bekijk per onderwerp of een advocaat wel of niet verplicht is.

  • Een gerechtelijke procedure richt zich op de juridische aspecten van een conflict en gaat vaak alleen over het verleden. Met mediation zoekt u samen met de andere partij(en) naar een toekomstgerichte oplossing voor alle aspecten van het conflict. Soms is mediation sneller en goedkoper dan een juridische procedure. Daarom kijkt de rechter of uw zaak zich misschien leent voor mediation. U kunt ook zelf aangeven dat u mediation wilt.

    Contactgegevens mediationbureau Amsterdam

    Meer over mediation naast rechtspraak

  • Wilt u tolken in een rechtszaak of processtukken vertalen? U kunt zich inschrijven in het Register beëdigde tolken en vertalers. Daarna kunt u een verzoek tot beëdiging indienen bij de rechtbank Amsterdam. U kunt het verzoek persoonlijk of per post indienen.

    Bezoekadres:

    Parnassusweg 220 (hoofdingang: toren G aan de Fred. Roeskestraat)
    1076 AV Amsterdam

    Per post:

    Rechtbank Amsterdam
    Postbus 84500
    1080 BN Amsterdam

  • Aan het einde van de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) volgt een uitspraak over de beëindiging van de Wsnp en het al dan niet toekennen van een schone lei. De bewindvoerder maakt na deze uitspraak een slotuitdelingslijst op. Op deze lijst staan alle concurrente en preferente schuldeisers. Als er na aftrek van de kosten van de Wsnp geld over is voor de schuldeisers, vermeldt de slotuitdelingslijst ook welk percentage van hun vorderingen kan worden voldaan.

    De bewindvoerder stuurt de slotuitdelingslijst naar de rechtbank. Zodra de rechter-commissaris de slotuitdelingslijst heeft goedgekeurd, ligt deze gedurende 10 dagen voor de schuldeisers ter inzage bij de griffie.

    Tijdens de inzagetermijn is voor de schuldeisers verzet tegen de slotuitdelingslijst mogelijk bij de rechtbank. Als er verzet is ingesteld, wordt de slotuitdelingslijst verbindend zodra de beschikking op het verzet definitief is. Als er geen verzet is ingesteld, wordt de slotuitdelingslijst verbindend zodra de inzagetermijn is verstreken. De Wsnp is dan formeel geëindigd.

  • Uitgenodigd worden: de verzoeker, de betrokkene, de voorgestelde bewindvoerder/curator/mentor en eventuele andere belanghebbenden, bijvoorbeeld de echtgenoot of kinderen van de betrokkenen. Verder zijn alleen de kantonrechter en een griffier aanwezig. De zitting is niet openbaar, dus er wordt geen publiek toegelaten.

    Zie ook:
    Bewind
    Curatele
    Mentorschap


  • Echtscheiding
    Voor de zitting worden uitgenodigd: de echtgenoten waar het verzoek tot echtscheiding betrekking op heeft en hun advocaten. Verder zijn de rechter en een griffier aanwezig. Een echtscheidingszitting is niet openbaar. De rechter bepaalt of professionele partijen, zoals medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming of een gezinsvoogd, voor de zitting worden uitgenodigd.
    Echtscheiding


    Gezag, voogdij en omgang
    De rechter bepaalt wie, naast de verzoeker, worden uitgenodigd voor de zitting. Soms roept de rechtbank een vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming op om als adviseur bij de rechtszitting aanwezig te zijn. De zitting is niet openbaar.
    Ouderlijk gezag
    Voogdij
    Omgang


    Alimentatie
    De rechtbank roept voor een zitting de (ex-)echtgenoten en hun advocaten op.  Alimentatiezittingen zijn niet openbaar. De rechtbank bepaalt of er deskundigen of adviseurs aanwezig mogen zijn.
    Alimentatie


    Kindgesprek
    Voor de zittingen die hierboven beschreven staan, geldt dat kinderen niet bij de zitting aanwezig zijn. Afhankelijk van de leeftijd van het kind en het onderwerp van de procedure, zal een rechter kinderen apart vragen stellen tijdens een kindgesprek.
    Kindgesprek

  • Naast de gewone procedures in het familierecht zijn er bij de rechtbank Amsterdam twee nieuwe mogelijkheden: 

    • Gezamenlijke toegang: voor (ex-)partners die snel en met zo min mogelijk strijd hun conflict willen oplossen.
    • Deelgeschillenregeling: als er maar op 1 of 2 punten een beslissing nodig is. 

    Meer informatie

Deze specifieke reglementen, procedures en formulieren zijn aanvullend/afwijkend van de landelijke reglementen, procedures en formulieren. Bekijk het volledige overzicht met landelijke reglementen en klachten.